Bijgewerkt: 3 maart 2024

FloraHolland sluit 2011 af met een omzet van 4,16 miljard euro

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland
04-01-2012

Aalsmeer - De Koninklijke Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland sloot het jaar 2011 af met een omzet van 4,16 miljard euro. Dit is een kleine plus van 0,7% ten opzichte van het omzetrecord van 2010. Door de mogelijkheid voor aanvoerders van FloraHolland om in 2011 ook afzet te realiseren via de joint venture Veiling Rhein-Maas in Herongen (D), waarvan de omzet niet in de FloraHolland-totalen wordt geconsolideerd, is er zelfs sprake van een groei van circa 3%. Een positief resultaat in een bijzonder jaar waarin de bloemenveiling samen met haar leden, klanten en medewerkers haar honderdjarig bestaan vierde.

Gemiddeld rendement kwekers daalt, Europese consument blijft kopen

Het stabiele beeld, dat de omzet van FloraHolland laat zien, sluit niet aan bij het gemiddelde rendement van de kwekers. De gemiddelde prijsvorming laat namelijk een daling zien bij een stijgend volume. Dit beeld gaat in elk geval op voor de grootste productgroep (snijbloemen) die uiteindelijk met 2,35 miljard euro uitkomt op een omzetstijging van 1%. Bij de kamerplanten is het beeld omgekeerd.

flora Amstelveen
(Foto FloraHolland - 2011)

Veilingklok van begin vorige eeuw, veilingklokken anno 2011. FloraHolland heeft zich in 2011 verder ontwikkeld als virtuele marktplaats en blijft investeren in die klok als krachtig afzetinstrument


Een stijgende prijs bij minder volume wat resulteert in een omzetstijging van 1,5% naar 1,47 miljard euro. Ook bij de groep tuinplanten daalt het volume en stijgt de prijs, wat resulteert in een omzet van 0,34 miljard, een daling van 4,7%. Het aandeel verkopen via bemiddelingsorganisatie FloraHolland Connect is ook in 2011 gegroeid van 1,64 tot 1,77 miljard euro, een stijging van 8%. Dat de Europese consument sierteeltproducten blijft kopen, blijkt uit de volumestijging in 2011van 2,5%.

Investeren in versterking klok

Met het groeiende gebruik van Kopen Op Afstand (KOA) en de uitbreiding van beeldveilen op de marktplaatsen van FloraHolland, wordt de veiling in toenemende mate een virtuele marktplaats. Van de bloemenverkoop gaat inmiddels 60% via KOA. De exportveilingen in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg vormen voor de handel meer en meer één marktplaats. Dankzij de toename van digitaal beschikbare aanbodsinformatie van kwekers, maken steeds meer exporteurs, groothandelaren en eindklanten goed gebruik van de handelsplatforms FloraHolland e-Trade (voor snijbloemen) en PlantConnect.nl (voor planten).

De virtualisering leidt tot marktverbreding en geeft kwekers die bij FloraHolland aanvoeren de gelegenheid zich verderop in de keten te positioneren. FloraHolland zet de versnelling door bij zowel klokverkoop als de korte, middel- en lange termijn handel via de digitale handelsplatforms. “De sector ontdekt meer en meer de mogelijkheden van virtualisering, en dat is belangrijk”, zegt algemeen directeur Timo Huges. “FloraHolland blijft daarom investeren om de veilingklok als krachtig afzetinstrument zo effectief en efficiënt mogelijk in te zetten.”

Organisatie gericht op afzetversterking

Afgelopen jaar kondigde FloraHolland de doelgerichte klant- en marktgerichte aanpak aan voor een sterk Nederlands afzetsysteem. Dit jaar start FloraHolland daarom met een gewijzigde organisatiestructuur. Dit houdt een centrale aansturing in op basis van marktsegmenten en de vestigingsstructuur wordt losgelaten.

Dit sluit beter aan bij de markt. Een markt waar in toenemende mate sprake is van internationale productie en afzet. Om op dat internationale niveau de draaischijf te blijven, gaat de bloemenveiling ook over de grenzen meer haar unieke kwaliteiten inzetten, waaronder het krachtige logistieke systeem. Maar ook de omzet op de binnenlandse markt, die zo’n 17% van de omzet van de veiling voor haar rekening neemt, gaat FloraHolland dit jaar een impuls geven. FloraHolland investeert in 2012 in totaal 75 miljoen euro, dat overeenkomt met het bedrag van vorig jaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.