Bijgewerkt: 28 maart 2024

Flight Simulator geopend in de oude verkeerstoren van Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Herman Smalhout / Amstelveenweb
29-01-2013

Op maandag 28 januari 2013 is door Arthur van Dijk, wethouder economie, Schiphol en cultuur van de Gemeente Haarlemmermeer de nieuwe Flight Simulator in gebruik genomen.

De FST is gevestigd in de oude verkeerstoren van het Schiphol Oost. De nieuwe Flight Simulator werkt met oa met het type Boeing 737-800.

fst Amstelveen
(Foto Herman Smalhout - 2013)

Wethouder Van Dijk (l) feliciteert directeur Rami de Lieme met zijn nieuwe Flight Simulator Trainer op Schiphol-Oost


fst Amstelveen
(Foto Herman Smalhout - 2013)

Wethouder Van Dijk bestudeert het vluchtplan in de cockpit van de Flight Simulator


Historie

De 4de verkeerstoren van Schiphol werd in 1952 in gebruik genomen tot de opening van de nieuwe luchthaven in 1967. Gedurende de 15 jaren, dat de toren in gebruik was, werden 6 tot 10 vluchten per dag verwerkt, met een gemiddelde van 325 passagiers per dag. Vandaag is dat ongeveer 1.124 vluchten per 24 uur!

In 1998 werd de toren met de sloop bedreigd. Er werd door een aantal bedrijven op Schiphol Oost, 8 miljoen gulden opgehaald. Met dit bedrag kon de toren, met een gewicht van 300.000 kilo, 30 meter verderop worden verplaatst. Daar werd de toren op een nieuw gegraven kelder van 200 vierkante meter gezet en geheel gerenoveerd.

schiphol toren Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

De oude verkeerstoren op Schiphol-Oost in 2004


Op de begane grond was een restaurant met bar, op de derde verdieping was het restaurant en op de vierde de bar. De toren toonde een prachtig uitzicht over de landingsbanen van de vrachtvliegtuigen.

De exploitatieresultaten van het zakenrestaurant annex businessclub bleken na de opening tegen te vallen. In mei 2003 vroeg de exploitant van de horeca, een dochteronderneming van VCS, faillissement aan om direct daarna door te starten. Daarbij werd gerekend op medewerking van de Duitse hotelketen Dorint, die pal tegenover de toren een hotel bouwde. Dorint toonde animo, maar haakte later af. Daarop ging de horeca-exploitant voor de tweede maal failliet.

Tijdens de anderhalf jaar leegstand van de Oude Toren zijn ook andere plannen voor een overname, of een doorstart mislukt. Daarom werd besloten door de SNS bank, de belangrijkste geldschieter, om op 7 december 2005 het gebouw te veilen. Het openingsbod stond op 1,75 miljoen euro.

De stichting De Oude Toren, met 90 procent van de aandelen de belangrijkste eigenaar, heeft de veiling tot het laatste moment geprobeerd te voorkomen. Op 7 december 2003 werd niet alleen het gebouw, maar ook een deel van de inventaris geveild. Een deel van de inventaris, zoals zilverwerk, glaswerk, keukengerei en potten en pannen, viel volgens curator Van Wijk binnen het faillissement van het gebouw en werd mee geveild.

In januari 2007 werd de Oude Toren weer in gebruik genomen en kwam er een Chinees Orientaals restaurant, Boeddha Oude Toren. Op de 1ste, 3de en 4de verdieping bevonden zich respectievelijk het restaurant Boeddha diningroom en de Sky bar, alwaar men kon genieten van het adembenemende uitzicht op het vliegveld. Maar ook dit restaurant was geen lang leven beschoren en sloot haar deuren in 2009. Voor foto's zie Boeddha restaurant

Op 1 juli 2009 opende Wings-food and drinks haar deuren. Het nieuwe eetcafé biedt gelegenheid voor ontbijten, lunchen, zakenrelaties ontmoeten, of een avondje borrelen. Op andere verdiepingen van de toren zijn ruimten beschikbaar voor vergaderingen, workshops, trainingen, jubilea of andere feesten. Wings is geopend op werkdagen. Ook kunt u bij Flight Simulator Training vliegen in een echte flightsimulator.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.