Bijgewerkt: 24 juli 2024

Filmvoorstelling en boekpresentatie 'Patria' in Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
04-01-2015

Een bijzondere filmvoorstelling plus boekpresentatie op zondag 11 januari 2015 vanaf 14.00 uur in buitenplaats in Wester-Amstel. Het is het waargebeurde verhaal van Arthur Knaap, die dienst nam in het Vreemdelingenlegioen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

Foto Amstelveen
(Bron Patria the film - 2015)

Arthur Knaap en zijn Franse vriendin Mies omstreeks 1915


Regisseur Klaas van Eijkeren en schrijver Jorge Groen kwamen elkaar tegen op het internet, toevallig allebei bezig met onderzoek naar Arthur Knaap, die brieven had geschreven vanuit de loopgraven. Zij werkten min, of meer samen aan dit project en besloten boek en film dezelfde titel te geven: Patria. Adres: Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk-Noord 55, Amstelveen. Tijd: zondag 11 januari 2015 14.00 uur. Entree: € 8,50, donateurs € 6,-. Koffie en thee gratis. Koffie en thee gratis. Reserveren via literair@wester-amstel.nlArthur Knaap (jaartallen en andere personalia onbekend) behoorde tot de Nederlandse vrijwilligers die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog om uiteenlopende redenen aanmeldden voor het Vreemdelingenlegioen en aan de Franse kant meevochten. (Voor hun lotgevallen wordt verwezen naar: Jorge Groen, Nederlanders in de Groote Oorlog, Amsterdam 2004.)

De brieven van Arthur Knaap, die uit 1915 en 1916 dateren en gericht zijn aan zijn directe familieleden en aan zijn vriendin in Frankrijk, geven een schokkend beeld van de oorlogsrealiteit, waar de gewone soldaten in de loopgraven mee te maken kregen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.