Bijgewerkt: 16 mei 2022

Filippijnse foto's bij SVB

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb / GRID 2012 / F. Callaghan
22-06-2012

Op donderdagmiddag 21 juni 2012 vond de zogenaamde 'special viewing' in het kader van GRID2012 Fotografie Festival bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Amstelveen plaats. De foto’s van de op de Filippijnen werkende fotograaf Frank Callaghan werden geëxposeerd onder grote belangstelling. De fotograaf was helaas niet aanwezig, omdat een vliegticket veel te duur is, maar Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen was er wel.

Callaghan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De opening van de fototentoonstelling was eigenlijk ook een Filippijnse reünie


Callaghan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een typische Callaghan foto


Callaghan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een foto van Frank Callaghan


Callaghan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Mevrouw Nicoly Vermeulen, voorzitter van de Raad van Bestuur van SVB verwelkomt iedereen tijdens de opening van de tentoonstelling


Mevrouw Nicoly Vermeulen, voorzitter van de Raad van Bestuur van SVB verwelkomde iedereen tijdens de opening van de tentoonstelling en vervolgens sprak de ambassadrice van de Filippijnen H. E. mrs. Lourdes G. Morales. Na de openingswoorden kon iedereen de foto’s bewonderen, terwijl een Filippijnse zangeres haar gezang liet horen. De foto’s van GRID zijn ook op andere locaties bekijken, zoals in de Kunstuitleen, P60 en Griffioen.

Callaghan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

H. E. Mrs. Lourdes G. Morales, ambassadeur van de Filippijnen in Nederland vertelt over de fotograaf Callaghan


Callaghan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Burgemeester Jan van Zanen was ook aanwezig en hij volgt de toespraak tussen de Filippijnse mensen


Callaghan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een Filippijnse zangeres zingt tijdens de opening, als toegift


Callaghan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Vlnr.: drs. Hans Peter Schoonenberg directeur van GRID2012, mevrouw Nicoly Vermeulen, voorzitter van de Raad van Bestuur van SVB, H. E. mrs. Lourdes G. Morales, ambassadrice van de Filippijnen en Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen na de opening van de tentoonstelling


Frank Callaghan

Frank Callaghan’s werd geboren in Engeland in 1980. Zijn liefde voor fotografie begon als een 16-jarige jongen die in Baguio City opgroeide. Pas na zijn studies financiën en management aan de Wharton School of Business in Pennsylvania, kreeg zijn roeping als een full-time fotograaf de overhand. Hij exposeerde zijn werk voor het eerst op de leeftijd van 21, in Philadelphia, USA.

Bij SVB is een aantal foto’s te zien die gemaakt zijn over een periode van twee jaar tussen 2008 en 2009 in Manila, Filippijnen. Een groot deel van het tentoonstelde werk bestaat uit informele structuren, gebouwd tussen meer formeel ontworpen ruimten.

Wat niet duidelijk is, dat bijna alle van de scènes werden gefotografeerd in een stad in één van de meest welvarende gebieden - de financiële hoofdstad - Makati. Het onthult de onderlinge verbondenheid van informaliteit en formaliteit in het Filippijnse stedelijke landschap, waar arm en rijk wonen.

Callaghan zegt over 'River of Our Dreams' (2010), Living (2009) en Stranger (2008): "In deze serie, voelde ik mij aangetrokken tot de stille, lege ruimtes van de stadsranden 's nachts en op de onbedoelde schoonheid van woningen. Waarom ik denk dat ik werd gelokt naar dit onderwerp? Het gemengde licht, volksarchitectuur, sporen achtergelaten door degenen die de bouw van deze structuren maakten, mensen die er wonen en de authenticiteit, de rust en vrede van de nacht, de nabijheid van deze plaatsen. Het is voor mij het verkennen van mijn directe omgeving ".Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.