Bijgewerkt: 18 juni 2024

Fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd in Eindhoven

Nieuws -> Technologie

Bron: Gemeente Eindhoven/ENS
20-12-2017

Op het Stadhuisplein van Eindhoven vindt de komende 3 maanden een proef plaats, waarbij fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd wordt via ventilatie van de parkeergarage door het Aufero systeem (pdf 2 pagina’s). Schone lucht wordt vervolgens de stad in geblazen. De luchtkwaliteit in de stad kan hiermee aanzienlijk worden verbeterd. Onderzoekers van de faculteit Bouwkunde van de TU/e toonden dit vorig jaar aan met behulp van computermodellen. Tijd om het te gaan uitproberen dus!


Het luchtzuiveringssysteem in parkeergarages wordt 'Aufero' genoemd, die fijne en ultrafijne stofdeeltjes kan verwijderen. De vervuilde lucht wordt door een ventilator in het Aufero systeem opgenomen.
De lucht wordt geïoniseerd, waardoor het fijne en ultrafijne stof op een collectoroppervlak komt te liggen en wordt omgezet in grof stof. Het is bewezen, dat het systeem de concentratie fijnstof met meer dan 70% vermindert in parkeergarages en met ongeveer 50% in de omliggende gebieden


Meten van fijnstof op het Stadhuisplein. In de proef die binnenkort van start gaat, worden 30 luchtzuiveringsinstallaties geplaatst naast de uitgang van de ondergrondse parkeergarage op het Stadhuisplein. Deze installaties zijn ontwikkeld door milieu-innovatiebedrijf  ENS Urban. 'Nooit eerder is in de openbare ruimte van een stad op deze manier geëxperimenteerd met het grootschalig reinigen van stadslucht. Het is wat dat betreft een wereldprimeur' - zegt Bert Blocken (hoogleraar bouwfysica, TU Eindhoven). 4 maanden wordt in een groot gebied rondom het Stadhuisplein de concentraties fijnstof gemeten. Ook worden weergegevens verzameld om de luchtbeweging in kaart te brengen.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Eindhoven - 2017)

Mary-Ann Schreurs (D66) wethouder Innovatie en Design, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente EindhovenVeelbelovende techniek. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), is fijnstof de meest schadelijke vorm van vervuiling in steden. Zelfs zo erg, dat er een kans is om eerder te overlijden als je veel fijnstof binnenkrijgt. Mary-Ann Schreurs (D66) wethouder Innovatie en Design, Duurzaamheid en Cultuur is dan ook erg blij met de proef. Volgens haar is het niet voldoende als we alleen meten dat de luchtkwaliteit slecht is, maar moeten we er ook echt iets aan doen. De wethouder benadrukt, dat deze techniek veelbelovend is voor een gezonder Eindhoven. Blijkt het te werken, dan kan het grotere schaal worden ingezet, om zo snel mogelijk de binnenstad fijnstof en roetvrij te maken. Dit project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen TU/e, gemeente Eindhoven, ENS Urban en Air Liquide. Kijk voor meer informatie op longenvandestad.nl. Lees ook: Parkeergarages, de Longen van de Stad?

Hoe werkt de longfunctie? Roel Gijsbers is technisch projectmanager bij ENS (Environmental Nano Solutions): 'Ons luchtzuiveringssysteem werkt met positieve ionisatie, gebaseerd op een bekend natuurkundig fenomeen. Onze technologie zorgt ervoor, dat de kleinste stofdeeltjes worden voorzien van een positieve lading. Hierdoor worden zij aangetrokken tot een stofafvangplaat. Als gevolg van het proces klontert het fijne stof samen tot grover stof en hecht het zich bij aanraking vast aan het oppervlak van deze plaat. Het gevormde grove stof is niet inadembaar en daardoor onschadelijk voor de gezondheid. Met het systeem, dat we toepassen in parkeergarages, de Aufero, wordt niet alleen de lucht in de parkeergarage zelf gereinigd, maar ook een deel van de omringende stadslucht.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.