Bijgewerkt: 27 mei 2024

Fiets Telweek start in september 2015

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
25-08-2015

Op 14 september 2015 start Nederlands grootste fietsonderzoek ooit. Voor het eerst worden alle fietsbewegingen die fietsers maken in kaart gebracht. Fietsers worden opgeroepen mee te doen aan dit onderzoek, dat een week duurt. Inmiddels hebben al meer dan 4500 deelnemers zich aangemeld. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het fietsnetwerk te verbeteren.

De Stadsregio Amsterdam, haar gemeenten en Almere doen actief mee aan dit onderzoek. Waar wordt veel gefietst? Welke routes kiezen fietsers vooral in onze regio? En hoe snel fietsen ze? Dat willen we graag weten. Zo krijgen we zicht op welke fietspaden en routes worden gebruikt en waar fietsers de grootste vertragingen oplopen. De resultaten van het onderzoek gebruikt de Stadsregio om samen met de gemeenten verder te gaan met de in juni vastgestelde Investeringsagenda Fiets. Het doel is daarbij het regionale fietsnetwerk te verbeteren. Tevens kunnen gemeenten op basis van de gegevens het lokale netwerk aanpakken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Met de Fiets! app kunt u makkelijk een fietsroute plannen met behulp van het knooppuntennetwerk van Nederland, de route opslaan, delen en als routebegeleider gebruiken tijdens uw fietstocht. Hier op de foto een route in Amstelveen gepland met behulp van de applicatie


Voor het onderzoek is een speciale smartphone app ontwikkeld: App de Fiets! Deze app is beschikbaar voor Android en iOS en meet welke routes fietsers fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Fietsers nemen deel aan het onderzoek door de gratis app te downloaden in de App of Play store. In de Noord-Holland en Almere hebben al 1000 mensen App de Fiets! geïnstalleerd.

Het fietsonderzoek is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking van diverse partijen. Naast Nederlandse provincies en Stadsregio’s werken ook de Nederlandse Fietsersbond, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Bredase hogeschool NHTV mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek. Onder alle deelnemers worden 20 Batavus fietsen verloot.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.