Bijgewerkt: 21 september 2023

Femke Halsema: de A9 moet in een tunnel komen

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
31-05-2010

GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema was afgelopen vrijdag, 29 mei 2010 met haar campagnebus op de markt op het Stadsplein. Halsema ging met tientallen Amstelveners persoonlijk in gesprek en hield een korte speech. Daarin maakt ze duidelijk, dat GroenLinks grote zorgen heeft over de leefbaarheid rond snelwegen.

Halsema Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Femke Halsema wordt door Sander Mager (l) en burgemeester Jan van Zanen verwelkomd in Amstelveen


GroenLinks is ook tegen de verbreding van de A9 en wil de fileproblematiek en de milieuverontreiniging terugdringen met het stimuleren van openbaar vervoer, het invoeren van de kilometerheffing en 80 km-zones. Maar Halsema was ook heel duidelijk over de A9 in Amstelveen: ‘Nu er al meer asfalt is toegezegd, moet de A9 in een tunnel komen te liggen!’. Van verbreding zonder een tunnel kan volgens GroenLinks geen sprake zijn.

Halsema Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Sander Mager is heel blij met Femke Halsema


Femke Halsema werd bij aankomst op de markt verwelkomd door burgemeester Jan van Zanen en GroenLinks-fractievoorzitter Sander Mager. Halsema grapte meteen tegen Van Zanen ‘Wat leuk, dat u er ook u bent. U staat namelijk ook al op mijn piano’. Halsema kreeg namelijk dit jaar de Thorbeckeprijs uitgereikt voor de meest welsprekende politicus. Een prijs die eerder Van Zanen ten deel viel.

Halsema Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Sander Mager overhandigt de actieflyer 'Stem GroenLinks - dat lucht op!' aan Femke Halsema


Meteen nadat Halsema uit de bus stapte werd ze aangesproken door vele Amstelveners. Ze kreeg bloemen van een fan, felicitaties over haar optreden  met het knietje voor Balkenende, maar ook hele persoonlijke vragen over AOW en werkloosheidsuitkering.

Halsema Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema houdt haar speech voor de ToekomstToer bus


In de speech, die Halsema gaf ging ze nadrukkelijk in op de economische crisis en de noodzaak om te hervormen. Maar zo zei ze, het is zaak om ons ook te richten op die andere crisis: de klimaatcrisis. Volgens GroenLinks vergeten veel partijen dat en investeren al die partijen dus veel te weinig in duurzame oplossingen voor bijvoorbeeld mobiliteit , landbouw en energie.

Na haar speech nam Femke Halsema nog uitgebreid de tijd voor vragen uit het toegestroomde publiek. Zo vroeg een van de marktkoopmannen, hoe hij gecompenseerd zou worden voor de extra kosten die de kilometerheffing voor hem zou betekenen. Halsema antwoordde: ‘Door de kilometerheffing nemen de files met 60% af. Daar profiteert juist u, die veel op de weg bent, dus van. En de kilometerheffing is wel een eerlijke regeling waarbij wie meer vervuilt, meer betaalt.’

Halsema Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Femke Halsema tijdens haar toespraak. De lijsttrekker werd begeleid op de tour door verschillende kandidaat Kamerleden, zoals Liesbeth van Tongeren, Hayat Barrahmun en Arjan El Fassed en vele anderen


Halsema Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

GroenLinks raadslid Dorien Mijksenaar staat ook op de markt met een flesje met lucht: 'Een beetje schone lucht voor alle Amstelveners, dus wij moeten zorgen voor minder luchtvervuiling, om opgelucht adem te kunnen halen'


GroenLinks Amstelveen had het bezoek van Femke Halsema aangegrepen voor een actie voor betere luchtkwaliteit. Halsema ondersteunde de actie en kreeg van GroenLinks-fractievoorzitter Sander Mager de actieflyer ‘Stem GroenLinks – dat lucht op!’.

Halsema Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Mevrouw Halsema luistert naar een vraag van een Amstelveense vrouw


Mager: ‘GroenLinks maakt zich grote zorgen over de luchtkwaliteit rond de A9. Dat is nu al een probleem en dat wordt met de verbreding van de A9 alleen maar erger. De tunnel kan zorgen voor schonere lucht in Amstelveen. Maar dat vraagt het lef, om daar ook echt in te investeren. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat straks de Operabuurt de zure vruchten plukt, omdat er onvoldoende geld is voor luchtfilters op de tunnelmonden.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.