Bijgewerkt: 20 mei 2022

Feestelijke afsluiting van de tentoonstelling Patria o Libertad!

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
15-04-2011

'Guantanamera' Filmvertoning en kunstenaarsgesprek met Ross Birrell, Paco Barragán en Roos Gortzak in het Cobra Museum.

Zondag 8 mei 2011 van 14.00 - 17.00 uur

Entree: gratis voor bezoekers van het museum (voor bezoekerstarieven zie  www.cobra-museum.nl). De voertaal is Engels.

Ter afsluiting van de succesvolle internationale groepstentoonstelling ¡Patria o Libertad! in het kader van het Cobra Contemporary programma, vertoont het Cobra Museum een recent werk van deelnemend kunstenaar Ross Birrell (Glasgow, 1969), gevolgd door een kunstenaarsgesprek met Paco Barragán, gastcurator van ¡Patria o Libertad! en de Nederlandse curator Roos Gortzak (Kunsthalle Basel).

Guantanamera is een tweedelige film van Ross Birrell en David Harding, geproduceerd door Douglas Gordon. Het werk is opgenomen in Cuba en Miami vrijwel direct na het aftreden van Fidel Castro. De film volgt de opname en uitzending van Guantanamera, het beroemdste van alle Cubaanse liederen, door twee zangers afkomstig uit twee politieke uitersten in de hedendaagse Cubaanse identiteit.

guantanamera Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2011)

Ross Birrell and David Harding, Guantanamera, video still, 2009


De tekst van het lied is afgeleid van de Versos Sencillos van de Cubaanse dichter, revolutionair en martelaar Jose Marti, die zowel door aanhangers van Castro als door tegenstanders omarmd wordt als behorende tot hun ‘kamp’. De Guantanamera films brengen de opname en uitzending van twee verschillende versies van het lied in beeld, één in Cuba en één in Miami.

De reis die in deel 1 wordt afgelegd, is onderverdeeld in poëtische visuele stanza’s en brengt het hedendaagse Cuba van Guantanamo tot Havana in beeld. In deel 2 stuiten we onder meer op de jaarlijkse parade voor José Martí en op de inhuldiging van Barack Obama.

Na afloop van de filmvertoning vindt een gesprek plaats tussen Ross Birrell, Roos Gortzak en Paco Barragán rond Birrell’s werk Envoy (NYC) (dat deel uitmaakt van de tentoonstelling ¡Patria o Libertad!) en Guantanamera. In relatie tot de werken zal gesproken worden over de potentiële tegenspraak tussen patriottisme en vrijheid, met verwijzingen naar opvattingen van Jose Marti, Jean-Luc Nancy en Alain Badiou.

Programma (voertaal Engels)

14.00               introductie

14.15-15.00    vertoning deel 1 Guantanamera

15.00-15.15    pauze

15.15-16.00    vertoning deel 2 Guantanamera

16.00-16.45    kunstenaarsgesprek met Ross Birrell, Paco Barragán en Roos Gortzak

Ross Birrell is kunstenaar, publicist en docent aan de Glasgow School of Art. In 2007 kreeg hij de SAC Artist’s Film & Video Award om in samenwerking met David Harding in Cuba en Miami een film te maken. Dit resulteerde behalve in een film, ook in een installatie en de LP Guantanamera. Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van The Glasgow School of Art  Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.