Bijgewerkt: 14 april 2024

Extra controles handheld bellen in rijtuig

Nieuws -> Politie

Bron: Bureau Verkeershandhaving OM
31-08-2007

De politie zal vanaf zaterdag 1 september 2007 met behulp van onopvallende motoren extra controleren op het rijden met een mobiele telefoon in de hand. Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) heeft de politieregio’s en het KLPD hiervoor motoren en extra middelen verstrekt.

Mobiel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Tekening van een mobiele telefoonVerboden

Sinds maart 2002 is het bestuurders van motorvoertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Jaarlijks worden bijna 120.000 bekeuringen uitgeschreven wegens overtreding van het verbod. Desondanks wordt het verbod nog onvoldoende nageleefd. Daarom hebben het BVOM en de Raad van Hoofdcommissarissen tot deze aanpak besloten.

Ongevallen

Naar schatting gebeuren er per jaar 600 ongevallen met letsel als gevolg van rijdend bellen. Het verbod geldt voor bestuurders van een motorvoertuig, bromfiets of brommobiel. Handsfree bellen is overigens ook gevaarlijk, maar wel toegestaan, evenals handheld bellen op de fiets.

Bekeuring

De hoogte van de bekeuring voor handheld bellen bedraagt 130 euro, voor bestuurders van bromfietsen 90 euro. De politie zal een jaar lang extra letten op bestuurders, die met een telefoon in de hand achter het stuur zitten. Hiervoor zijn 20 onopvallende motorfietsen aangeschaft. Deze worden in combinatie met opvallende politievoertuigen ingezet voor de extra controles. Tussentijds zullen de effecten van de extra controles worden geëvalueerd.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.