Bijgewerkt: 18 april 2021

Extra aandacht voor diabetes bij de Kring-apotheek

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Kring-apotheek
12-11-2014

Wereld Diabetes Dag op 14 november 2014 is een dag met extra aandacht voor diabetes en onderdeel van de bewustwordingscampagne voor diabetes. Bij Kring-apotheek besteden wij deze periode extra aandacht aan diabetes. We maken klanten bekend met de risicofactoren. Ook kunnen klanten in de meeste apotheken terecht voor de Diabetes Risicotest, of een adviesgesprek.

Diabetes neemt wereldwijd epidemische vormen aan. Volwassenen, maar ook steeds meer kinderen hebben diabetes. In Nederland hebben één miljoen mensen diabetes, waarvan 900.000 mensen diabetes type 2 hebben. Preventiemaatregelen kunnen ervoor zorgen dat het ontwikkelen van de ziekte diabetes type 2 uitgesteld wordt, of zich niet openbaart.


Grotere kaart weergeven


Bewustwording rond diabetes

Diabetes is een chronische ziekte, die steeds erger wordt. Het is niet: je hebt ‘een beetje suiker’, of ‘het wordt wel beter’. Je moet 24 uur per dag en 7 dagen per week bezig zijn met eten, bewegen, medicatie en controle. Diabetes is er in verschillende vormen; de meest bekende zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline aan en is de patiënt geheel afhankelijk van het hormoon insuline. Dat is het hormoon, dat de bloedsuikerspiegel regelt. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. De insuline is als het ware onzichtbaar en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. 

Bij de behandeling van diabetes wordt er gestreefd naar een normale bloedsuiker (glucose). Deze behandeling kan bestaan uit tabletten, insuline of leefstijladviezen Bij Kring-apotheek worden patiënten hierover geïnformeerd tijdens een persoonlijk adviesgesprek.

Risico’s

Diabetes is en blijft een ernstige ziekte met nare gevolgen als hart- en vaatziekten, problemen met nieren, ogen, geheugen, voeten en maag- en darmklachten. Diabetes kan soms vele jaren onontdekt blijven en ondertussen allerlei klachten en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Bij het ontwikkelen van diabetes type 2 spelen verschillende risicofactoren een rol:

• het ouder worden;

• roken;

• te weinig lichaamsbeweging;

• overgewicht, met name bij een te dikke buik;

• daarnaast kan er door een erfelijke of familiare aanleiding een extra risico aanwezig zijn.

Diabetes Risico Test

Om goede voorlichting te geven over de risico’s van diabetes is er in de meeste apotheken een Diabetes Risicotest beschikbaar. Het suikergehalte in je bloed wordt dan getest. Dat geeft duidelijkheid over het risico, dat je loopt op diabetes, hart- en vaatziekten, of problemen met je nieren. Op tijd ontdekken en goed behandelen is van belang om gezondheidsschade en nare gevolgen te voorkomen. Meer informatie over diabetes lees je op https://www.kring-apotheek.nl/diabeteszorg, of kom langs bij Kring-apotheek. Wij adviseren je graag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.