Bijgewerkt: 2 december 2022

Expositie van twee Haagse kunstenaars in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
11-02-2017

Van 1 maart tot en met 9 april 2017 toont Museum Jan van der Togt werk van Jan Snoeck en Oskar Lens, onder de noemer 'Twee Haagse kunstenaars'. Beeldhouwer Jan Snoeck volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1949 afstudeerde. In 1953 werkte hij gedurende een jaar in het atelier van Ossip Zadkine in Parijs. Aanvankelijk werkte Jan Snoeck (1927) met de materialen steen, hout en brons.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Bij de ingang van het gebouw van de ABN-AMRO bank in Amstelveen staan de keramische zuilen van de kunstenaar Jan Snoeck (1927). Deze kunstwerken stonden oorspronkelijk voor het zwembad 'Het Keerpunt'


Later werkte hij vooral in keramiek. Hij gebruikt vrolijke, primaire kleuren en meestal zijn mensen zijn onderwerp. Onder andere maakte hij de bedden voor het MCH Westeinde in Den Haag. Het meestal monumentale werk van Snoeck is zowel in Nederland als in het buitenland te vinden. Werk van Snoeck bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Frans Hals Museum in Haarlem en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Kunstschilder Oskar Lens (1930) is van geboorte Hilversummer en groeide op in het Gooi. Na zijn opleiding aan het ‘Nieuwe Lyceum’ voltooide hij zijn rechtenstudie in Utrecht Daarna was hij werkzaam als jurist op het Ministerie van Buitenlandse Zaken te Den Haag. Reeds in die tijd dacht hij erover te gaan schilderen, eerst als hobby, dan serieus als beroep. Op aanraden van schilders als Jaap Nanninga, Theo Bitter en enige anderen bezocht Lens (1930) in de avonduren de Vrije Academie. Op zijn 33ste besloot hij zijn baan op te zeggen om zich geheel te wijden aan de schilderkunst. Aanvankelijk schilderde hij abstract met inkt en ook lak op papier en weinig kleur.

Foto Amstelveen
(Bron Oskar Lens - 2017)

Oskar Lens: Het portret van actrice Ida Wasserman (1901 - 1977) in haar laatste glansrol


Als onderwerp koos hij mensen, meestal vrouwen in bizarre situaties, zoals modeshows, in musea, kokend in de keuken, of kijkend naar een of ander schouwspel. Bekend van Lens is het portret van actrice Ida Wasserman (1901 - 1977) in haar laatste glansrol, een slotscène in het stuk ‘All Over’ van Edward Albee. Recensent Peter Berger schreef: “Als men het prachtige portret neemt, dat Lens schilderde van mevrouw Wasserman, dan is dat in alle opzichten een portret. Het lijkt, het is trefzeker en verfijnd.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.