Bijgewerkt: 5 december 2022

Expositie van kunstschilderes Ans Markus in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
02-08-2017

Van 3 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 is in Museum van der Togt in Amstelveen een overzicht van de werken van kunstschilderes Ans Markus - 'Als ik jou was...' te zien. Op aangrijpende wijze onderzoekt Markus de schaduwkanten van het leven onder andere de recente schilderijenseries 'verborgen verdriet' en 'de pijn van oud'.

Ook schilderde zij een reeks jeugdportretten van o.a. Frida Kahlo, Modigliani, en anderen, waarmee Markus uiting geeft aan haar bewondering voor door haar gerespecteerde voorgangers. Daarnaast hangt er een ruime selectie vroeger werk, zoals de schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen, alsook sculpturen in brons en porselein die Markus sinds enige jaren maakt. Met deze nieuwe kant van haar toch al zo veelzijdige kunstenaarschap treedt zij nu, na een succesvolle tentoonstelling, die bijna 90.000 bezoekers trok in Museum de Fundatie in Zwolle naar buiten. Voor het eerst zijn alle creatieve uitingen op een plek te bewonderen.

Foto Amstelveen
(Foto Sigrid Markus - 2015)

Portret van Ans Markus midden van de serie 'Verborgen verdriet'


Persoonlijke betrokkenheid. De kunst van Ans Markus (1947) vormt een persoonlijke mythologie, die een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld omvat. Een sterke betrokkenheid bij haar medemensen is typerend voor Markus. De titel van de tentoonstelling – 'Als ik jou was ...'– moet in die zin letterlijk worden genomen. Haar tekeningen, schilderijen en sinds kort haar sculpturen in brons en porselein zijn het resultaat van een grondig en nietsontziend zelfonderzoek, waarmee zij een stem geeft aan breed levende gevoelens, in het bijzonder bij vrouwen.

In 'de pijn van oud' speelt haar eigen moeder de hoofdrol. Markus vertelt aan de hand van intieme en verstilde beelden over de laatste levensperiode van haar moeder, die zij doorbracht in een verzorgingstehuis. De portrettenserie 'verborgen verdriet' gaat niet over vrouwen, maar over mannen. De kunstenares zoomt in op mannen die zorgen en verdriet met zich meedragen waarvan de buitenwereld geen weet heeft. Hun leed belet de mannen hun ware gezicht te tonen.

Foto Amstelveen
(Foto Sigrid Markus - 2014)

Ans Markus: Hommage aan Picasso, 180 x 180 cm, olieverf op linnen- 2014


Kunstenaarsportretten. In vervolg op haar hommages uit de jaren 1980 schilderde Markus tussen 2013 en 2015 in haar bekende realistische stijl de jeugdportretten van Frida Kahlo, Egon Schiele, Paul Gaugain, Pablo Picasso, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Edward Hopper en Vincent van Gogh. Daarbij stelde ze zichzelf de vraag, of deze kunstenaars al in hun jeugd konden bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen. In hoeverre is het kunstenaarschap een lotbestemming?

Foto Amstelveen
(Foto Sigrid Markus - 2014)

Ans Markus: De cirkel is rond, 24 maal 60x60 cm, olieverf op linnen 2004-2007


Met een zelfportret als meisje stelt Markus ook zichzelf die vraag en plaatst zij zichzelf in één beweging door in de kunsthistorische traditie van schilders die bij hun werk de mens als uitgangspunt nemen. Andere hommages op de expositie betreffen de couturiers Christian Dior, Coco Chanel, Hubert de Givenchy, Yohjio Yamamoto, Vivien Westwood en Oscar de la Renta. Verder zijn er enkele portretten te zien van bekende Nederlanders als Arjan Ederveen, Freek de Jonge, Job Cohen e.a. en een selectie uit haar indrukwekkende Medea-cyclus van eind jaren 1990. Schilderijen uit de magisch realistische windselserie, waarmee Markus de afgelopen decennia een groot en trouw publiek wist te bereiken, ontbreken evenmin in Museum Jan van der Togt.

Bronzen beelden en porselein. Een nieuw aspect van het kunstenaarschap van Ans Markus zijn de beelden in brons en klein werk in porselein. Zij maakte beelden die qua thematiek een sterke verwantschap bezitten met haar schilderijen. Het fysieke aspect van kneden in de klei gaf haar de uitlaatklep die ze op dat moment nodig had. Dat resulteerde in een groot aantal bronzen sculpturen. Vroege en recente tekeningen, schetsen en kleine schilderijen alsmede klein werk in porselein zijn vanaf 3 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Geopend dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur. Dorpsstraat 50, 1182 Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.