Bijgewerkt: 22 mei 2022

Expositie van de 'Shellman' in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
21-10-2010

' Als de echo van de zee in de schelp' hoort Niels van Alphen (24) de Shellman, tijdens zijn werk nog vaak de stem van zijn overleden leermeester Paul Bruce. In Museum Jan van der Togt is er tot en met 21 november een expositie van de SHELLMAN.

Receptie zondag 31 oktober 2010 14.00 uur na de opening van de expositie van Peter Blokhuis. De Shellman groeide op in Scheveningen waar hij altijd al uren langs het strand kon lopen om schelpen te verzamelen. Door zijn ontmoeting op 19 jarige leeftijd in Sydney met Paul Bruce werd deze hobby een vak. Paul, voorheen modeontwerper in New York en Los Angeles leerde hem sculpturen en mozaïeken maken.

Shellman Amstelveen
(Foto Sebastiaan Westerweel - 2010)

Niels van Alphen, alias de Shellman in zijn atelier


Spiegels, juwelenkistjes en plantpotten worden beplakt met schelpen, glanzend gepolijst of ruw en authentiek, waardoor ware kunstwerken ontstaan. Nog steeds verzamelt en koopt de Shellman schelpen. Hij heeft een atelier vol schelpen, koralen en zee-egels afkomstig uit de Noordzee tot de Stille Oceaan.

In het atelier, de Shellman Gallery, op de Overtoom 479, te Amsterdam staat een ladenkast waarin een bijzondere verzameling schelpen ligt, samengesteld door een onbekende Australische verzamelaar. Deze verzamelaar heeft in de jaren ’40 en ‘50 de wereld afgereisd en in een groot aantal landen de stranden afgezocht, waaronder Japan, Nieuw Guinea, Indonesië, Mexico, Italië, Brazilië en Ierland.

Bij de meeste schelpen ligt een briefje met de naam van het land, het jaartal en het specifieke strand waar de schelp is gevonden. Na zijn overlijden ging de collectie naar de leermeester van de Shellman Paul Bruce, die op zijn beurt de collectie naliet aan Niels van Alphen. Deze verzameling heeft een museaal karakter en wordt zelden gebruikt voor de vervaardiging van zijn kunstwerken. Het atelier is opgenomen in de kunstgids 2011 en te bezoeken op afspraak telefoon: 06 48497133 ( info@shellman.nl ).

Een gedeelte van zijn kunstwerken is tot en met 21 november 2010, naast de expositie van Ans Markus (tot en met 24 oktober) en Peter Blokhuis vanaf 31 oktober 2010 te bewonderen in Museum Jan van der TogtDorpsstraat 50, te Amstelveen.

De nieuwe openingstijden van het museum zijn: Woensdag tot en met vrijdag van 11.00 – 17.00 uur Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.


Tentoonstelling van Ans Markus

LAATSTE WEEKEND 23 en 24 OKTOBER 2010

'Hommages aan Couturiers'


Ans Markus werd in 2009 uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2009/2010, de bekroning van een dertigjarige carrière als schilderes. Zij kreeg bekendheid met haar vrouwen in windsels en met dubbelportretten van moderne meesters als Picasso, Léger en Klee. In die periode ontwikkelde zij haar eigen beeldtaal en symboliek waarin 'de vrouw' een belangrijke rol speelt. Ondanks verschillende thema's behield haar werk een grote herkenbare consistentie.

Ans Markus in Museum Jan van der Togt

De sfeer van de schilderijen die zij de laatste jaren heeft gemaakt, wordt bepaald door de dagelijkse bezoekjes aan haar moeder van 98 jaar. Als contrast is zij de buitenkant gaan schilderen. Vanuit haar liefde voor mode ontstonden ruim 35 hommages aan grote couturiers zoals Dior, Chanel, Balenciaga,Ferré, Alexander Mc.Queen, Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier, Viktor& Rolf, Yamamoto en anderen.

Deze indrukwekkende doeken vormen het hart van de tentoonstelling die vanaf begin juni te zien is in Museum Jan van der Togt. Tijdens de expositie is de catalogus "Hommages aan Couturiers" te koop waar alle schilderijen in kleur staan afgebeeld. Tevens verschijnt er een bundel van haar hand over vergankelijkheid.

Signeer sessie:

Ans Markus zal persoonlijk aanwezig zijn op de zondag 24 oktober 2010 van 14:00 - 15:00 uur voor een speciale signeer sessie.

Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen

aangepaste openingstijden:

woensdag t/m vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur

zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.