Bijgewerkt: 13 april 2024

Expositie van Mali Klein 'Kunst van papier' bij SVB geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Mali Klein/Amstelveenweb
07-04-2017

Op donderdagmiddag 6 april 2017 om 16.30 uur opende Hetty Tjalkens voormalig directeur van Kunstuitleen Amstelveen, de tentoonstelling 'Mali Klein - kunst van papier' in de SVB. De tentoonstelling loopt tot 25 mei 2017. Mali over haar werk: 'De originele kleuren van het papier zijn de basis. Ik gebruik zowel bestaand papier als zelfgemaakt papier van diverse vezels. Soms met additionele ingrediënten, zoals textiel en andere natuurlijke producten voor bijvoorbeeld papieren mode en jurken. Ik ben geregistreerd kunstenaar bij de NABK (Nationale Associatie voor Beeldend Kunstenaars) en lid van de VAK (Vereniging Amstelland Kunst). Ik geef ook parttime les in kunstzinnige vorming, geef naschoolse creatieve cursussen en organiseer met regelmaat kunstzinnige schoolprojecten.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Beeldend kunstenaar Mali Klein naast Han Sinke visual artist, die gastheer is bij de expositie verwelkomt alle aanwezigen bij SVB


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Beeldend kunstenaar Mali Klein


'Op deze manier ontstaan nieuwe structuren en kleuren. Voorop staat dat het papier duidelijk aanwezig moet blijven. Het is belangrijk dat materiaal en werkwijze herkenbaar zijn. Mijn werk is ongekunsteld, organisch, niet gepolijst.' – aldus de kunstenaar. Meer informatie www.klein-kunst.eu overzicht van activiteiten, projecten, tentoonstellingen en publiciteit.

15 jaar heb ik als leerkracht kunstzinnige vorming gewerkt op de 1e Amstelveense Montessorischool. Een fantastische baan. Ik had mijn eigen atelier op school, waar ik elke groep steeds anderhalf uur per week lesgaf. Vaak zijn creatieve lessen op school kant-en-klaar dit is het voorbeeld, maak het maar na. Natuurlijk, het resultaat is belangrijk, maar dat geldt nog meer voor de weg ernaartoe. Ik help kinderen creatief te denken. Een les over de herfst gaat niet over paddenstoelen en bladeren, maar over het gevoel, dat je erbij hebt. Ga maar naar buiten, kijk en voel. Kunst is een manier om je te leren uiten en daarmee misschien wel belangrijker dan rekenen, of taal. Bij mij in de les is niets verplicht, alles mag, ook niets doen.Een jongen durfde pas na drie maanden te beginnen en maakte uiteindelijk de mooiste schetsen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Hetty Tjalkens opent met haar toespraak de tentoonstelling


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Veel vrienden en familieleden van Mali kwamen naar de opening van de tentoonstelling


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De speciale van papier gemaakte kledingstukken zijn de specialiteit van Mali


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Alleen de foto's van de papieren jurken zijn tentoongesteld, de originelen zijn in Duitsland op dit moment


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Van papier gemaakte 3D kunstwerk van Mali Klein


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Blokjes met verschillende oppervlaktes en kleuren


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een opvallende creatie van Mali Klein


In welke andere les is er de tijd om te wachten tot een kind er zelf aan toe is? Dat leerlingen destijds spontaan een actie tegen mijn ontslag op touw zetten, zie ik als een groot compliment. Zij hebben gevochten voor mij, voor het belang van de kunst op school. Wauw! Helaas zag de school geen mogelijkheden om me te behouden, omdat de subsidie stopte. Dat betekent, dat ik ook mijn atelier kwijt ben. Ik doe nog steeds projecten op scholen, maar dat is toch anders. Als je kinderen wilt leren koken, breng je ze naar de keuken. Zo is het ook met creativiteit. Dat lukt veel beter in een atelier met alle mogelijkheden en materialen binnen handbereik dan in een kaal klaslokaal. Ik hoop dan ook, dat ik mijn atelier weer mag onderbrengen op een school. Kinderen leren van mij, maar ik leer ook van hen. Zij staan nog zo open naar de wereld, zijn zo puur, heel inspirerend.' De tentoonstelling vindt plaats in de hal van de Sociale Verzekeringsbank, Van Heuven Goedhartlaan 1, Amstelveen tot 25 mei 2017.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.