Bijgewerkt: 17 mei 2022

Expositie van Kees de Waal in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt
30-05-2011

2 juni tot en met 10 juli 2011

Opening zaterdag 5 juni 2011 om 16.00 uur door Hare Excellentie Mevrouw Fay Hartog Levin, Ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika. Kees de Waal een gedreven kunstenaar maakt schilderijen, kleuretsen, aquarellen, grafiek, boekillustraties linoleum- en houtsneden. Voorbestemd voor het textielbedrijf van zijn vader ging Kees de Waal (Bussum, 1922) na de middelbare school naar de Hogere Textielschool in Enschede.

de waal Amstelveen
(Bron Museum vd Togt - 2011)

Kees de Waal in zijn atelier


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij echter door zijn opvallend expressieve tekeningen van mensen aangenomen op de Academie te Arnhem, waar hij van 1943 tot 1945 een opleiding schilderen en grafiek volgde. Uiteindelijk zou De Waal na de oorlog een zeer succesvol zakenman worden in de modewereld, maar is hij zich tegelijkertijd altijd blijven ontwikkelen als kunstenaar. Zo volgt hij een atelieropleiding etsen en lithograferen en wijdt hij zich vanaf 1984 met succes geheel aan het kunstenaarsvak.

In het werk van De Waal komt altijd het dualisme van de mens tot uiting, zowel de goede als de slechte kanten. Soms gaat dit gepaard met een ietwat moraliserende boodschap. “Bij alle ellende en armoede die ik op al mijn reizen heb gezien, voel ik me bevoorrecht, omdat ik me realiseer aan de goede kant van het leven te verkeren. En zo kan ik iets voor de medemens betekenen.” Zo houdt De Waal zich ook nog steeds bezig met liefdadigheidsprojecten in voornamelijk Zuid Amerika, waar hij vervolgens weer inspiratie opdoet voor zijn kunstwerken.

de waal Amstelveen
(Bron Museum vd Togt - 2011)

Kees de Waal: - Their silent screams are my wonderful beachdreams


De Waal voelt zich op het doek een verhalenverteller die zoveel mogelijk kanten probeert te belichten maar het aan de verbeelding van de beschouwer laat om er zijn eigen verhaal in te zien. Zijn werk is speels, kleurrijk en gedetailleerd met een zeer eigen stijl. Door de jaren heen was De Waal wars van alle nieuwe stromingen binnen de kunstwereld en is hij altijd zijn eigen weg gegaan, waarbij hij zich toch wel als een kind van de vorige eeuw ziet.

Kees de Waal woont en werkt voornamelijk in Greenwich Village (USA) samen met zijn vrouw en collega-kunstenaar Deidre, van wie ook werk te zien zal zijn. Door de jaren heen heeft De Waal al vele succesvolle exposities gehad en zijn werk is opgenomen in verschillende collecties over de hele wereld. Kees de Waal exposeerde al eerder in Museum Jan van der Togt (2005). De tentoonstelling wordt op zondag 5 juni om 16.00 uur ingeleid door Marinus van Schaik, voorzitter van het bestuur van de stichting Jan van der Togt en officieel geopend door Mevrouw Fay Hartog Levin, Ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, in aanwezigheid van de kunstenaars. Adres: http://www.jvdtogt.nl/  Museum Jan  van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen T. 020 - 6415754

Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, 1e en 2e Pinksterdag van  13.00 tot 16.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.