Bijgewerkt: 2 maart 2024

Expositie met modern Japans lakwerk in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
17-11-2017

Van 28 november 2017 tot en met 28 januari 2018 presenteert Museum Jan van der Togt de tentoonstelling 'Modern Japans lakwerk'. De expositie toont meerdere werken van Japanse topkunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaags werk. Japans lakwerk geldt als één van de moeilijkste ambachten ter wereld. Het is extra bijzonder, dat deze werken buiten Japan aan het publiek getoond worden.

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2017)

Lakwerk van Murata Kouken


Lakwerk (urushi 漆絵) heeft een eeuwenoude traditie in Japan en is een langdurig en arbeidsintensief proces. Urushi is een natuurlijke hars die uit bomen wordt getapt door de barst in te kerven. De hars ondergaat daarna verschillende bewerkingen en wordt zo een van de sterkste natuurlijke polymeren ter wereld. Laktraditie is eeuwenoud. Er zijn bodemvondsten gevonden die stammen uit de steentijd. Aan de basistechnieken van urushi is weinig veranderd. Men gebruikt nog altijd dezelfde gereedschappen ven technieken als eeuwen geleden.

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2017)

Lakwerk van Kawaguchi Mitsuru


De deelnemende kunstenaars van deze tentoonstelling zijn gevestigde namen in de Japanse kunstwereld en hun werk is een afspiegeling van de hedendaagse lakcultuur in Japan. Velen van hen zijn als docent verbonden aan Japanse academies en leiden een nieuwe generatie kunstenaars op die samen de toekomst van urushi bepalen. De kunstenaars hebben eerder in het Sieboldhuis in Leiden geëxposeerd. Deze tentoonstelling is met nieuwe werken een bescheiden variant hiervan. Kunstenaars: Mitamura Arisumi, Sasaki Tatsuro, Kitaoka Shozo, Yamaguchi Kazuko, Kawaguchi Mitsuru, Murata Kouken, Morita Kiyoter, Taguchi Yoshiaki, Sumi Yasuji, Takana Hidemitsu, Saitou Uno, Mamiko Masumura en Dave van Gompel

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 8,00. Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratisAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.