Bijgewerkt: 22 september 2023

Expositie en open dagen op begraafplaats Zorgvlied

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
23-05-2014

Op de zondagen 1 en 8 juni 2014 houdt begraafplaats Zorgvlied aan de Amsteldijk 273 tussen 11.00 en 17.00 uur Open Huis met een wandelroute langs de mogelijkheden op Zorgvlied. Tevens is er een bijzondere expositie, waarbij kunstenaars vorm geven aan het Domus Aeterna (Eeuwig huis). De Domus Aeterna zijn kastjes, of huisjes die men op het graf plaatst en waarin dierbare spulletjes van de overledene worden bewaard. Dat kunnen bijvoorbeeld de bril, eigen theekopje, een foto, of knuffeldier zijn, maar ook asurnen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De ingang van de begraafplaats Zorgvlied aan de Amsteldijk 273 in Amsterdam


Naast de expositie is er ook een route uitgezet langs de reeds bestaande Domus Aeterna op Zorgvlied. De prototypen voor de expositie van de Domus Aeterna zijn o.a. gemaakt door kunstenaars uit de kring van Ida van de Lee, bekend van het project Allerzielen alom. De open dag begint met een kort welkomstwoord in de onlangs prachtig gerestaureerde Aula (Amsterdamse School).

Hierna is er gelegenheid om een uitgestippelde wandeling te volgen die langs alle mogelijkheden op Zorgvlied leidt. Bijvoorbeeld langs het karakteristieke Chalet, dat dienstdoet als kleine ontvangst- en opbaarruimte. Of langs het Lalibellum, het voor Nederland unieke grafkeldercomplex voor algemene graven. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de nieuwe Urnenwijk De Paerl, die een oosterse, of new age sfeer uitstraalt. De Paerl bestaat uit een lotusvijver met daarom heen prachtig vormgegeven porseleinen familie-urnen.Langs de wandelroute staan medewerkers van Zorgvlied die desgewenst tekst en uitleg kunnen geven. Bijvoorbeeld over de mogelijkheid om zelf een goedkope basisuitvaart van € 2499,- te regelen voor kleine gezelschappen. Zorgvlied speelt hiermee in op de steeds groeiende behoefte om uitvaarten ook voor een kleine beurs betaalbaar te houden, door deze zelf te regelen en uit te voeren. Op de Open dagen wil Zorgvlied laten zien, dat zij met recht een “Oase voor de ziel” is.

De open dagen van Zorgvlied worden georganiseerd in het kader van de “week van de begraafplaats”. Elke Amsterdamse begraafplaats presenteert zich in deze week op een eigen dag, of avond.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.