Bijgewerkt: 17 mei 2022

Expositie Noord-Koreaanse kunst bij AvK

Nieuws -> Cultuur

Bron: Henry E. Neeter
08-05-2012

Op donderdag 24 mei 2012 om 16.00 uur opent acteur Serge Henri Valcke (die recentelijk dit land heeft bezocht) deze tentoonstelling van een zestigtal schilderijen en gouaches uit de grootste collectie Noord-Koreaanse kunst buiten Noord Korea die van 24 mei t/m 10 juni 2012 tentoongesteld worden in 'denieuwegalerie' aan de Passeerdersgracht 23 in Amsterdam.

korea Amstelveen
(Bron H. E. Neeter - 2012)

'Samenzijn' - een sociaal realistische schilderij uit Noord-Korea


De socialistisch realistische schilderijen in de bekende Juche stijl uit de jaren 1970 tot 2000 (het tijdperk van Kim II Sung en de onlangs overleden Kim Jong Il ) zijn vervaardigd in staatsateliers om de bevolking te stimuleren het regime te volgen op de politieke koers van dit land. De schilderijen bieden opwekkende scènes uit het leven van arbeiders, families, boeren en soldaten in een geïdealiseerd socialistisch paradijs.

De originele schilderijen en posterontwerpen dienden om de politieke slogans van het regime te verbeelden en verschenen door het gehele land. Veel van deze werken zijn in het land zelf nauwelijks nog te vinden.

korea Amstelveen
(Bron H. E. Neeter - 2012)

'Verkeerspolitie'- een sociaal realistische schilderij uit Noord-Korea


Zij werden verzameld door de Utrechtse postzegelhandelaar Willem van de Bijl en Ronald de Groen gedurende een periode van 14 jaar op reizen door dit voor buitenlanders meestal gesloten land.  De officiële opening is alleen toegankelijk voor genodigden en vertegenwoordigers van de pers. Voor meer informatie kijk op; www.denieuwegalerie.nl www.northkoreanart.com

Over de AvK

De Vereniging Amstelland Kunst (AvK) is een beroepsvereniging van beeldende kunstenaars in de regio Amsterdam-Amstelland en is opgericht in 2006. Leden van deze vereniging spelen een actieve rol bij het organiseren van tentoonstellingen voor zichzelf en voor anderen. Onlangs nog opende wethouder Carolien Gehrels de expositie “Kunst verbindt” als onderdeel van de Jordaanroute. De ruimte op de Passeerdersgracht is door de leden zelf getransformeerd tot een schitterende lichte expositieruimte, waar zijzelf onlangs hun eerste lustrum expositie hebben gehouden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.