Bijgewerkt: 22 mei 2022

Expositie Joop Rubens en Jan Jansen in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
03-05-2012

Van 10 mei tot en met 17 juni 2012 exposeert Joop Rubens (1941) - onder de noemer 'Under Construction'-  in Museum Jan van der Togt. De menselijke huid staat centraal in deze tentoonstelling.

Al op jonge leeftijd startte Rubens de zoektocht naar zijn kunstenaarschap. Hij experimenteerde met verschillende materialen, waaronder potlood, olieverf en ballpoint. “Ik vond, dat ik te handig werd met potlood en olieverf, dus wilde ik een materiaal, dat het gecompliceerder maakte.”

Sinds 2007 kiest Rubens voor een combinatie van pigment, pastel, grafiet, kleurpotlood en vernis. Met deze gemengde techniek maakte hij een serie portretten van onder meer John Kraaijkamp sr. en Antoine Bodar.

Rubens Amstelveen
(Bron Museum vd . Togt - 2012)

Werk van Joop Rubens


Rubens onderkende het belang van de menselijke huid in zijn werk. Om meer inzicht in de mogelijkheden van de skin te krijgen, zocht hij contact met plastisch chirurg Refaat Karim (1964). Er ontstond al gauw een hechte vriendschap tussen hen.

“Dokters en kunstenaars hebben ogenschijnlijk geen overeenkomst, maar hebben meer gemeen dan op het eerste oog lijkt”, stelt Karim. “Het zijn autonome, onconventioneel denkende, vaak creatieve professioneel betrokken mensen.”

Rubens en Karim sloegen de handen ineen om hun gemeenschappelijke passie voor de vorm en functie van het menselijk lichaam in de expositie ‘Under Construction’ tot uitdrukking te brengen. Schoenontwerper Jan Jansen completeert de tentoonstelling met een installatie, geïnspireerd op een werk van Marcel Duchamp.

‘Under Construction’ toont portretten, monumentale cirkels, objecten en digitale bewerkingen. Op de website www.opdehuidgezeten.nl  geven Rubens, Karim en Jansen een prelude op hun tentoonstelling in Museum Jan van der Togt.

De opening vindt plaats – in aanwezigheid van de exposanten – op donderdag 10 mei 2012 om 20.00 uur, en wordt verricht door Jop Ubbens, kunsthistoricus en directeur van veilinghuis Christie’s Amsterdam. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1181 JE  Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.