Bijgewerkt: 17 mei 2022

Expositie Jeroen Hermkens is geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt / Amstelveenweb.com
17-12-2007

Het Museum Jan van der Togt in Amstelveen is wereldberoemd geworden door haar af en toe bijna excentrische tentoonstellingen, met exotische kunstenaars en natuurlijk met het bijbehorende publiek.

Hermkens Amstelveen
( Museum Jan van der Togt - 2007)

Jeroen Hermkens-Manchester


Ook op zondagmiddag 16 december 2007 was het niet anders. De Utrechtse lithograaf en schilder Jeroen Hermkens (1960), die in 2006 met een enorme meerderheid tot ‘Kunstenaar van het Jaar’ werd gekozen, liet hier een fraaie selectie van zijn expressieve en dynamisch gecomponeerde stadsgezichten zien. Werk waarmee hij ook internationaal steeds meer bekendheid heeft gekregen.

De directeur van het museum, Jan Verschoor, inviteerde de burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen, om in zijn woorden de expositie ‘Jeroen Hermkens, de Japanse schilderijen’ te openen. Van Zanen was voor zijn burgemeesterschap in Amstelveen (2005) sinds 1998 wethouder financiën, economische zaken, openbare ruimte en monumenten voor de VVD in Utrecht, dus hij kende Hermkens al.

Verschoor Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Verschoor de directeur van het museum verwelkomt de gasten


Van Zanen  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Burgemeester Jan van Zanen tussen de gasten


Van Zanen  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan van Zanen begroet de aanwezige Utrechters met een beetje weemoed. Hij was jarenlang in Utrecht wethouder en hij kent de kunstenaar ook goed


Burgemeester Jan van Zanen heette alle gasten, ook uit Utrecht in Amstelveen welkom. Hij stak zijn bewondering voor de kunstenaar niet onder stoelen en banken en vertelde dat hij tijdens de voorbereiding van zijn speech, echt naar woorden moest zoeken, hoe hij zijn bewondering het beste kon weergeven.

Verder legde Van Zanen uit waarom mensen ontbreken op de schilderijen van Hermkens. Hermkens schreef op zijn website, "Ik vind zelf dat ik de wereld afbeeld zoals die door de mens wordt gemaakt en bewoond. Zet je daar mensen tussen, dan wordt het al gauw anekdotisch en dat doet afbreuk aan de zeggingskracht. Ik werk expressief, maak er mijn eigen werkelijkheid van".

Jeroen Hermkens  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jeroen Hermkens luistert naar de toespraak


Jeroen Hermkens publiek  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Er kwamen veel mensen naar de opening van de tentoonstelling


Jeroen Hermkens schilderij  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan van Zanen kreeg van Jeroen Hermkens een schilderij, wat de burgemeester erg leuk vond


Jeroen Hermkens kreeg in 1996 voor zijn litho's de Nederlandse Grafiekprijs. Zijn schilderijen en litho's zijn regelmatig in binnen- en buitenland te zien. Hij heeft exposities gehad in Wenen, New York en New Orleans.

Op de expositie in Amstelveen is ook een aantal belangrijke schilderijen en litho’s te zien, die zijn ontstaan tijdens zijn recente reis door Japan. Indrukwekkende beelden van grote, drukke, lawaaiige en woekerend uitbreidende steden van Tokio tot Kyoto.

Van Zanen  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De kunstschilder en de burgemeester kregen bloemen


De tentoonstelling in het Museum van der Togt is vanaf 13 december tot en met 3 februari 2008 geopend.

Website: Museum van der Togt


Hermkens Amstelveen
(Museum Jan van der Togt - 2007)

Jeroen Hermkens-ParijsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.