Bijgewerkt: 22 juli 2024

Expositie 'Een VAK apart' in Museum Jan van der Togt is geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: AVK/Amstelveenweb
04-05-2017

'De Vereniging Amstelland Kunst (VAK) bestaat tien jaar! Het waren zeker geen gemakkelijke tijden, maar we hebben het gered. Wat heeft de VAK in die tien jaar bereikt? En waar staan wij nu voor? Het begint allemaal in 2007, een klein groepje Amstelveense kunstenaars die hun onvrede uiten over het kunstbeleid van de gemeente Amstelveen. Door bezuinigingen is er geen gemeenschappelijke expositieruimte meer beschikbaar en het ziet ernaar uit, dat er steeds meer bezuinigingen komen op beschikbare atelierruimtes.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Sander Kneppers, voorzitter van de vereniging AvK voor de nieuwe expositieruimte aan de Amsterdamseweg in april 2009


Die is al niet overdadig, maar steeds meer kunstenaars zijn gedwongen het kunstenaarschap uit te oefenen vanuit huis, of ze moeten uitwijken naar naburige gemeentes waar wel atelierruimte beschikbaar is. De groep kunstenaars besluit een eigen vereniging op te zetten om krachten te bundelen, zowel naar de gemeente als de kunstwereld toe. Het is het ontstaan van de AvK, de Amstelveense Vereniging van Kunstenaars, met als voorzitter Sander Kneppers. (In de afgelopen jaren is de naam gewijzigd naar Vereniging Amstelland Kunst - VAK - zodat ook kunstenaars uit Amstelland lid konden worden- red.) De leden van de VAK hebben een bijdrage geleverd aan de maatschappij; zowel individueel als collectief. Anno 2017 wil de VAK het sociaal-maatschappelijk beleid graag voortzetten.' - schrijft in het voorwoord van het jubileumboek van de vereniging SanSia Karina Tan oud-voorzitter.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Rubiah Balsem de nieuwe voorzitter van de VAK, verwelkomt alle aanwezigen en dat zijn ongeveer 200 mensen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Beeldend kunstenaar Jan Verschoor, voormalig directeur van het museum opent de tentoonstelling


42 kunstenaars van de Vereniging Amstelland Kunst (VAK) openden hun collectieve tentoonstelling op woensdagmiddag 3 mei 2017 in Museum Jan van der Togt onder grote belangstelling. De VAK bestaat in 2017 sinds 10 jaar. Tijdens de opening van de tentoonstelling is ook het jubileumboek van de vereniging gepresenteerd. De tentoonstelling is nog te zien t/m 28 mei 2017.

In januari 2017 nam beeldend kunstenaar Karina Tan afscheid als voorzitter van de kunstvereniging. Met groot vertrouwen gaf zij het stokje over aan Rubiah Balsem, extern aangetrokken als nieuwe voorzitter. Samen met een krachtig bestuur leidt zij de vereniging de toekomst in. De opening zou door Heleen van Ketwich Verschuur directeur van het museum worden verricht, maar zij moest wegens ziekte thuisblijven en zoals Jan Verschoor oud-directeur van het museum zei in zijn toespraak 'Ik woon toch naast het museum', want hij werd opgeroepen om de tentoonstelling officieel te openen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Linda du Prie beleidsmedewerker Cultuur van de gemeente Amstelveen en Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur volgen de toespraak van Jan Verschoor


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Heel veel mensen kwamen naar de opening van de jubileumtentoonstelling van VAK


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Beeldend kunstenaar Karina Tan en kunstschilderes Astrid Stoffels volgen de toespraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Kunstschilderes Astrid Stoffels vertelt hoe het mogelijk werd voor de leden van de jubilerende vereniging, om in het Museum Jan van der Togt deze expositie te organiseren


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Rubiah Balsem voorzitter van de vereniging overhandigt het jubileumboek van de vereniging met de titel 'EEN VAK APART 10 jaar Vereniging Amstelland Kunst 2007 - 2017' aan Maaike Veeningen wethouder Cultuur


Van de 45 kunstenaars van de Vereniging Amstelland Kunst (VAK) hebben 42 kunstenaars hun werken in het museum tentoongesteld en omdat ze in verschillende kunstdisciplines en stijlen werken, ontstaat vaak tijdens hun tentoonstellingen een interessant dialoog tussen de kunstwerken en het publiek. De VAK is een platform voor kunstenaars, dat open staat voor diversiteit in kunstvormen en stimuleert de uitwisseling tussen haar kunstenaars en de verschillende disciplines van de kunsten. Het uitwisselen van inspiratie middels cross-over samenwerkingsverbanden aan te gaan en elkaar uit te dagen in het werk en ontwikkeling van het kunstenaars vak.
Hieronder een impressie van de 42 kunstwerken:

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Marianne van der Meer: 'Spring In The Air' - 40 x 50 cm acryl op linnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Sunny Neeter: 'Memories' - 50 x 50cm gemengde techniek op doek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Karina Tan: 'Heart Of Stone' - 35 x 25 cm techniek brons


Jubileumtentoonstelling. De VAK geeft met deze jubileumexpositie een interessant overzicht van het werk van de VAK-kunstenaars. De expositie is zeer veelzijdig, met schilderijen, foto’s, sieraden, beelden en keramiek en de passie waarmee de verschillende kunstenaars hun werk maakten, kenmerkt de gehele expositie. De leden van de vereniging organiseren regelmatig op eigen kracht (verkoop)tentoonstellingen, wat goed past bij de mentaliteit van de kunstenaars die stuk voor stuk graag de handen uit de mouwen steken. Dit ligt aan de basis van de oprichting van de VAK in 2007, toen het heersende kunstklimaat van bezuinigingen het noodzakelijk maakte om als kunstenaar zelf het initiatief te nemen. De autonomie die de VAK en haar kunstenaars tonen onderstreept de veranderende rol van de kunstenaar en ook hoe belangrijk initiatieven vandaag de dag voor kunstenaars zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Marja Verhage: 'Butterfly' - 20 x 33 cm techniek wit albast


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Schilderijen van AVK kunstenaars aan de muur op de eerste etage van het museum


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Cilia Groenveld: sieraden - Aarde II, Zomer II, Egeltje - zilver


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Rachel Daeng Ngalle: 'Say A Little Prayer' -30 x 30 x 18 cm - glas
Kruisbestuiving. Bij de VAK staat ontwikkeling van de kunstenaar centraal. Van jonge kunstenaars die zich specialiseren in multimediakunst, tot de zeer ervaren kunstenaars in de meer traditionele disciplines. Dé drijfveer van de vereniging is kruisbestuiving. De vereniging heeft geen eigen onderkomen. Zij vindt juist kracht in het pop-up bestaan en het wisselen van locatie. De locaties voor tentoonstellingen zijn vaak leegstaande gebouwen, die de VAK in korte tijd inricht om haar kunst te laten zien aan een zo breed mogelijk publiek. Soms zelfs maar voor één dag. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur, beide Pinksterdagen: 11.00 – 17.00 uur. U kunt het jubileumboek van VAK nu bestellen. De introductieprijs is slechts € 14,95. Leden van VAK kunnen het boek voor € 12,50 bestellen. U ontvangt na het bestellen een bericht met het bedrag, dat u kunt overmaken op de rekening van de vereniging NL44 RABO 0166 1612 33 t.n.v. Vereniging Amstelland Kunst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.