Bijgewerkt: 21 juni 2024

Expositie ter nagedachtenis aan Els Wiegel

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / Amstelveenweb
27-07-2006

In haar atelier aan Waver 2 is tot eind van juli 2006 werk te zien van de in maart van dit jaar overleden Els Wiegel. De tentoonstelling, geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur, is specifiek door haar partner Rudi Koegler en dochter Liza Mulder ingericht ter nagedachtenis aan deze veelzijdige Amstelveense kunstenares.

Els Wiegel Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Els Wiegel met een van haar kleurrijke doeken tijdens de Atelierroute 2005De 55 jaar geworden Els Wiegel was van mening dat wat zij uitbeeldde voor zich moest spreken. Geïnspireerd werd ze lange tijd door de vele reizen die ze voor 1998 maakte en haar leven in de polder. Al die indrukken resulteerden in een enorme diversiteit van schilderijen, sieraden, gordijn­objecten, kleurontwerpen, foto's en film.

Door haar reizen in Indonesië zien we het motief 'Details of Paradise' steeds terugkeren. Hier startte ze bovendien het project 'Culturele Transmissie', het ideaal van wereldwijde kunstuitwisseling met als centrum een werkplaats in Apuan op Bali. Ook was ze gefascineerd door kleuren. Via kleurenonderzoek door onder andere workshops en de betekenis van kleuren is de verschillende religies zoals de islam, het hindoeïsme en het christendom te bestuderen, kreeg de betekenis van kleur een steeds meer specifieke uitleg en toepassing. Deze paste ze naast in haar werk, ook toe op gebouwen, zoals op flats aan de Beneluxbaan en Elbroes.

Els Wiegel heeft negentien jaar lang gewerkt vanuit haar atelier in een van de lokalen van de voormalige Antoniusschool, gelegen naast de St. Annakerk aan de Amsterdamsweg. In 1998 vestigde ze zich in de Waver. Hier ging ze zich intensief bezighouden met de poldernatuur, een interesse die zelfs resulteerde in het feit dat ze zich per 5 juni 2004 officieel natuurgids mocht noemen.

In februari 2004 licht ze haar ongerustheid over het behoud van de door haar zo geliefde natuur als volgt toe: ,,Ik ben ervan overtuigd dat als de boeren verdwijnen, ook het landschap verdwijnt, ondanks alle plannen van natuurorganisaties." Ze ging in die periode ook een dag per week op een boerderij, gerund door twee boerinnen om het leven en werk op de boerderij te inventariseren en vast te leggen op foto en video en om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van agrarisch natuur beheer.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.