Bijgewerkt: 16 mei 2022

Expositie van Bernard Heesen in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
10-01-2013

Van 19 januari tot en met 24 februari 2013 exposeert Bernard Heesen in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling toont een serie glaskunstwerken die hij afgelopen zomer – in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije – samen met Turkse leerlingen maakte in Istanbul, en wordt aangevuld met recente werken van zijn hand.

Bernard Heesen (1958) is een van de meest toonaangevende glaskunstenaars van dit moment. Hoewel hij oorspronkelijk werd opgeleid tot architect, is hij ruim 30 jaar actief als glasblazer. Hij leerde het vak van zijn vader en oprichter van de befaamde glasstudio ‘De Oude Horn’, Willem Heesen (1925 – 2007).

Heesen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Bernard Bernard Heesen tijdens de opening van zijn tentoonstelling op 28 maart 2012 in het Museum Jan van der Togt


In de beginjaren liet Heesen zich vooral leiden door het grillige karakter van vloeibaar glas. “Ik deed onderzoek naar de eigenschappen en eigenaardigheden van glas, en maakte alledaagse voorwerpen. Daarna ben ik plaatjes gaan verzamelen van bizarre voorwerpen uit de 19e eeuw in mijn persoonlijke encyclopedieën.”

Die afbeeldingen inspireerde Heesen om objecten te maken die hij zelf nooit had kunnen verzinnen. Het ging niet om de nabootsing, maar om de uitdaging. “Ik zocht de grenzen van de ornamentiek en lelijkheid op. Glas zoals je het – glimmend en overdadig gedecoreerd – zou willen tegenkomen in paleizen en op rommelmarkten.”

Heesen blaast glasobjecten met een geheel eigen stijl. Kenmerkend zijn het speelse karakter en de ‘overdreven’ schoonheid van de vormgeving. De doorgaans robuuste vorm van Heesens objecten gaat harmonieus samen met de fijnzinnigheid en zijn gevoel voor humor. Veel van zijn werken hebben een surrealistische, bijna kitscherige uitstraling.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van Heesen – op zondag 27 januari om 15.00 uur, en wordt verricht door Victor Molkenboer, burgemeester van Leerdam. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54 Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.