Bijgewerkt: 22 mei 2022

Experimentele collectiepresentatie in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
12-02-2015

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst presenteert vanaf 1 maart 2015 een experimentele presentatie van haar eigen collectie in de vorm van een hedendaagse kunstinstallatie van het Deense kunstenaarsduo Bank & Rau. Het resultaat: Brutal Vitality, een installatie met werken uit de collectie, archiefstukken, alledaagse voorwerpen en nieuw werk van Bank & Rau. Deze door Bank & Rau geselecteerde elementen zijn samengebracht in een door henzelf ontworpen radicale tentoonstellingsarchitectuur.

Een cactus dient als drager voor tekeningen, geïnspireerd op een foto van Corneille, en een grote barbecue werkt als sokkel voor een beschilderde keramische rune-steen. Andere objecten staan opgesteld rondom een bakstenen ‘appartement’, waarvan de deur en de ramen wijd open staan, daarmee verwijzend naar het verlangen, dat na de oorlog ontstond naar reizen, ontmoetingen, ontdekkingen en het terugwinnen van verloren tijd. De nieuwe installatie zal voor langere tijd in wisselende opstelling te zien zijn.

De samenwerking met Bank & Rau vindt plaats in het kader van Cobra Open Collectie Programma, dat het Cobra Museum met de steun van het Mondriaan Fonds uitvoert. Dit programma benadert het erfgoed van Cobra niet als een statisch, afgesloten geheel, maar stimuleert onverwachte perspectieven en manieren van presenteren met als doelstelling de dynamiek van het museum en de collectie te vergroten.

Foto Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2015)

Een vroege schets uit 2014 van de installatie in het Cobra Museum van Lone Bank en Tanja Rau


Het Cobra Museum kiest er bewust voor om dit in de vorm van een intensieve samenwerking met hedendaagse makers te realiseren. Katja Weitering, artistiek directeur, zegt hierover: "Musea werken al langer met hedendaagse kunstenaars samen op het gebied van collectiepresentaties. Dat resulteert vaak in tijdelijke interventies, waarbij techniek en vormgeving in handen van het museum blijven. Het past bij het brutale en experimentele karakter van Cobra om het anders te doen. Het Cobra Museum heeft Bank & Rau bewust de vrije hand gegeven om vanuit hun artistieke visie en onconventionele werkwijze nieuwe perspectieven te geven op de collectie en de presentatie aan het publiek."

Bank & Rau

In 2013 begon de zoektocht van Bank & Rau (Bank og Rau bestaat uit de beeldend kunstenaars: Lone Bank en Tanja Rau) in de collectie van het Cobra Museum. Sindsdien kwamen zij regelmatig naar Amstelveen om te luisteren naar de verhalen die bij de collectie horen en inspiratie op te doen in de bibliotheek, het depot en binnen het netwerk van het museum. Daarbij selecteerde zij vanuit een ‘kunstenaars point-of-view’ gedreven door visuele taal in plaats van een doorgaans meer kunsthistorische benadering. De installatie Brutal Vitality past uitstekend in de lijn van hun eerdere werk, waarin het experimenteren met materiaal, het gezamenlijk tot stand brengen van een werk en een interesse in ‘volkscultuur’ de meest opvallende parallellen met CoBrA zijn.

Op die basis heeft curator Hilde de Bruijn hen dan ook voorgesteld voor deze bijzondere opdracht. Binnen de generatie kunstenaars waar Lone Bank en Tanja Rau toe behoren bestaat een zekere ‘haat – liefde’ verhouding tot het erfgoed van de CoBrA beweging. Bank & Rau zelf beschrijven hun hernieuwde kennismaking met CoBrA als volgt: “a meeting with a long forgotten relative, whose live and actions have helped to define the conditions we were born into”, daarbij o.a. verwijzend naar de maatschappelijke veranderingen die hun generatie als bijna vanzelfsprekend beschouwde.

Onderzoek en symposium

De installatie van Bank & Rau staat in het Cobra Museum opgesteld naast een meer traditioneel ingerichte collectie-presentatie. Dit biedt het museum de gelegenheid om samen met de bezoekers de ontvangst van beide presentaties te onderzoeken. Deze publieke ontvangst zal in een later stadium behandeld worden in een symposium waarin de relatie tussen hedendaagse kunst en historische collecties centraal staat. Bank&Rau Brutal Vitality is te zien vanaf 1 maart 2015 Cobra Museum voor Moderne Kunst Sandbergplein 1 AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.