Bijgewerkt: 3 mei 2024

Europol wil de veiligheid op sociale-mediaplatforms verhogen

Nieuws -> Politie

Bron: Europol
21-04-2024

De Europese politiechefs roepen de industrie en regeringen op om dringend actie te ondernemen om de openbare veiligheid op sociale-mediaplatforms te waarborgen.

Privacymaatregelen die momenteel worden ingevoerd, zoals end-to-end-encryptie, zullen ervoor zorgen dat technologiebedrijven geen inbreuk zien op hun platforms. Het zal ook de mogelijkheden van wetshandhavingsinstanties belemmeren om dit bewijsmateriaal te verkrijgen en te gebruiken in onderzoeken om de ernstigste misdrijven te voorkomen en te vervolgen, zoals seksueel misbruik van kinderen, mensenhandel, drugssmokkel, moorden, economische misdaden en terroristische misdrijven.

De verklaring (pdf 2 pagina’s), die vandaag is gepubliceerd en wordt ondersteund door Europol en de Europese politiechefs, komt op het moment dat end-to-end-encryptie wordt uitgerold via het messenger-platform van Meta.

Gezamenlijke verklaring van de Europese politiechefs

Wij, de Europese politiechefs, erkennen dat rechtshandhaving en de technologie-industrie een gedeelde plicht hebben om de veiligheid van het publiek te beschermen, vooral kinderen. We hebben een trots partnerschap met complementaire acties om dat doel te bereiken. Dat partnerschap is in gevaar.

Twee belangrijke capaciteiten zijn cruciaal voor het ondersteunen van onlineveiligheid. Ten eerste het vermogen van technologiebedrijven om reactief de gegevens van vermoedelijke criminelen in hun dienst te verstrekken aan wetshandhavingsonderzoeken, op basis van een wettige autoriteit met sterke waarborgen en toezicht. Dit heet ‘rechtmatige toegang’.

Ten tweede het vermogen van technologiebedrijven om proactief illegale en schadelijke activiteiten op hun platforms te identificeren. Dit geldt vooral als het gaat om het opsporen van gebruikers die een seksuele interesse hebben in kinderen, beelden van misbruik uitwisselen en proberen seksuele misdrijven te plegen. De bedrijven hebben momenteel de mogelijkheid om de juiste autoriteiten te waarschuwen - met als gevolg dat vele duizenden kinderen zijn veiliggesteld en daders zijn gearresteerd en voor de rechter gebracht.

Foto Amstelveen
(Foto Europol - 2024)

Catherine de Bolle (geboren 17 februari 1970) is uitvoerend directeur van Europol. Daarvoor was ze hoofdcommissaris van de Belgische federale politie (1 maart 2012- 1 mei 2018) en hoofdcommissaris van de politie van zone Ninove (2001-2012)

Dit zijn heel verschillende capaciteiten, maar samen helpen ze ons vele levens te redden en de kwetsbaren in al onze landen dagelijks te beschermen tegen de meest gruwelijke misdaden, waaronder maar niet beperkt tot terrorisme, seksueel misbruik van kinderen, mensenhandel, drugssmokkel, moord en economische criminaliteit. Ze leveren ook het bewijsmateriaal dat leidt tot vervolging en gerechtigheid voor slachtoffers van misdrijven.

Onze samenlevingen hebben voorheen geen ruimtes getolereerd die buiten het bereik van de wetshandhaving liggen, waar criminelen veilig kunnen communiceren en kindermisbruik kan floreren. Dat zouden ze nu niet moeten doen. We mogen ons niet blind laten maken voor de misdaad. We weten uit de bescherming die het darkweb biedt hoe snel en op grote schaal criminelen deze anonimiteit misbruiken.

We zijn toegewijd aan het ondersteunen van de ontwikkeling van cruciale innovaties, zoals encryptie, als middel om de cyberveiligheid en privacy van burgers te versterken. Wij aanvaarden echter niet dat er een binaire keuze moet zijn tussen cyberveiligheid of privacy enerzijds en publieke veiligheid anderzijds. Absolutisme aan beide kanten helpt niet. Wij zijn van mening dat er technische oplossingen bestaan; ze vereisen eenvoudigweg flexibiliteit van zowel de industrie als de overheden. We erkennen dat de oplossingen voor elke mogelijkheid verschillend zullen zijn, en ook per platform zullen verschillen.

Wij roepen de technologie-industrie daarom op om security by design in te bouwen, om ervoor te zorgen dat zij de mogelijkheid behouden om schadelijke en illegale activiteiten, zoals seksuele uitbuiting van kinderen, te identificeren en te rapporteren, en om wettig en uitzonderlijk op te treden op basis van een wettige autoriteit.

Wij doen een beroep op onze democratische regeringen om kaders in te voeren die ons een toekomst geven de informatie die we nodig hebben om ons publiek veilig te houden. De trends in de criminaliteit zijn zeer zorgwekkend en laten zien hoe daders steeds vaker technologie gebruiken om slachtoffers te vinden en uit te buiten, en om met elkaar te communiceren binnen en over internationale grenzen heen. Het moet ons gezamenlijke doel zijn om ervoor te zorgen dat degenen die deze platforms proberen te misbruiken, worden geïdentificeerd en gepakt, en dat de platforms niet minder veilig worden.

Catherine De Bolle, uitvoerend directeur van Europol, zei: 'Onze huizen worden gevaarlijker dan onze straten, omdat de misdaad zich online verplaatst. Om onze samenleving en mensen veilig te houden, moeten we deze digitale omgeving beveiligen. Technologiebedrijven hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om een veiliger omgeving te ontwikkelen waarin wetshandhaving en justitie hun werk kunnen doen. Als de politie het vermogen verliest om bewijsmateriaal te verzamelen, zal onze samenleving niet in staat zijn mensen te beschermen tegen het slachtoffer worden van misdrijven.'

Over deze gezamenlijke verklaring werd overeenstemming bereikt tijdens een informele bijeenkomst van de Europese hoofden van politie in Londen, georganiseerd door de National Crime Agency, op 18 april 2024. Politiechefs van alle EU-lidstaten en geassocieerde Schengenlanden waren uitgenodigd, naast de uitvoerend directeur van Europol.

Eerder die week had Catherine De Bolle een ontmoeting met Graeme Biggar, directeur van de Britse National Crime Agency, als onderdeel van reguliere, strategische uitwisselingen over de samenwerking tussen Europol en het Verenigd Koninkrijk na het vertrek van het land uit de Europese Unie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.