Bijgewerkt: 18 juni 2024

Erfgoedverhalen van Amstelveen eind mei 2024

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-05-2024

Duik met ons in het verleden en ontdek de rijke erfgoedgeschiedenis van Amstelveen. Herbert Raat (VVD) wethouder Erfgoed interviewt elke maand een Amstelvener op een historisch waardevolle plek. Hier wordt een bijzonder erfgoedverhaal verteld en uitgelegd waarom deze plek zo speciaal is.

Dit kan zijn vanwege de architectuur, de cultuurhistorie of een persoonlijke belevenis. Amstelveen staat bol van de prachtige plekken, verborgen parels en bijzondere verhalen. We hopen dat deze verhalen u inspireren om zelf op pad te gaan in onze prachtige gemeente en dat u Amstelveen ziet als nooit tevoren.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Herbert Raat (VVD) wethouder Erfgoed interviewt Stan Meuwese

Met wie sta ik hier? Ik ben Stan Meuwese en ik woon al 40 jaar in Elsrijk. Ik ben commissielid van Elsrijklezingen en betrokken bij de Werkgroep Historisch Elsrijk van het Stadsdorp Elsrijk.

Waar heb je me vandaag mee naartoe genomen?

Wij staan in de Rodenburghlaan. In deze straat zijn bijzondere dingen gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op nummer 27 is een Joods jongetje te vondeling gelegd en op nummer 25 woonde Jan van Hulst, een belangrijke verzetsman. Op nummer 23 woonde een docent Duits van het Ignatiuscollege. Hij werd ontslagen, omdat hij de Ariërverklaring niet wilde tekenen, maar zijn buurtgenoten wantrouwden hem omdat hij getrouwd was met een Duitse vrouw.


Stan Meuwese - Rodenburghlaan from Gemeente Amstelveen on Vimeo.Kun je meer vertellen over de verhalen in jouw boek? Jazeker, vanuit het Stadsdorp Elsrijk schreef ik samen met Juliette Pierens en Arthur Dijkstra het boek 'Elsrijk in Oorlogstijd' met bijzondere verhalen uit deze buurt. Vlak voor de oorlog was dit een net gerealiseerde nieuwbouwbuurt met allemaal nieuwe bewoners. De oorlog heeft hier rondgewaard. Er woonden NSB'ers en mensen die actief waren in het verzet.

Foto Amstelveen
(Bron: Collectie René Kok - 2024)

In 1940 staan er Duitse soldaten aan de Keizer Karelweg 411 in Nieuwer-Amstel. Op de achtergrond de schuilkelder in het plantsoen van de Keizer Karelweg, hoek Charlotte van Montpensierlaan

Er waren Duitse militairen ingekwartierd en Joodse bewoners zijn hier weggevoerd, kijk maar naar alle struikelstenen in deze straten. Deze verhalen staan beschreven in het boek dat verkrijgbaar is bij de bekende boekwinkels in Amstelveen. Enkele weken geleden is het eerste exemplaar uitgereikt tijdens een drukbezochte avond in de kerk van het Apostolisch Genootschap waar verschillende (oud)bewoners van Elsrijk hun oorlogsherinneringen persoonlijk deelden.

Heb je nog andere erfgoedtips? Loop eens door je eigen buurt en kijk naar de huizen. Wees nieuwsgierig; wie hebben daar gewoond, wat waren hun verhalen? Dat is ook de leidraad geweest voor het boek: persoonlijke verhalen uit een ogenschijnlijk gewone buurt leveren een boek op vol met bijzondere gebeurtenissen en verhalen die niet vergeten mogen worden.

Zelf een erfgoedtip?
Heeft u een tip voor een markante plek in Amstelveen die rijk is aan historie of waar u bijzondere herinneringen aan heeft? Deel het met ons via historie@amstelveen.nl  en wie weet, zien wij u binnenkort terug op deze pagina.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.