Bijgewerkt: 16 april 2021

Er is een griepepidemie in Nederland week 50-2016

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
14-12-2016

Er is een griepepidemie in Nederland. Afgelopen week bezochten 61 per 100.000 mensen de huisarts in verband met griepachtige klachten. In de week van 28 november tot en met 4 december 2016 waren dat er 58 per 100.000 - meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van de verschillende griepvirussen die voorkomen, wordt het type A(H3N2) op dit moment het meest gevonden. Er komen echter ook veel andere virussen voor die griepachtige klachten veroorzaken, zoals RS-virus. Deze virussen dragen op dit moment in belangrijke mate bij aan het grote aantal mensen, dat de huisarts bezoekt met griepachtige klachten.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Het Human respiratoir syncytieel virus. Syncytia, of symplasm (/ sɪnsaɪtiəm /; meervoud syncytia, uit het Grieks: σύν (syn) = 'samen' + κύτος (kytos) = 'box, dwz cel') zijn meerkernige cellen die uit verschillende cel fusies kunnen voortvloeien


Er is sprake van een griepepidemie als er gedurende twee achtereenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen last hebben van griepachtige klachten en het griepvirus (influenzavirus) bij een deel van hen wordt aangetoond. Dat wordt vastgesteld door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) in samenwerking met het RIVM en het ErasmusMC. De afgelopen 20 seizoenen duurde de griepepidemie gemiddeld 9 weken, met een uitschieter van 21 weken in het griepseizoen van 2014/2015. Toen begon de griepepidemie ook vroeg, in week 49. De afgelopen jaren startte de griepepidemie meestal rond de jaarwisseling. Dit jaar start het seizoen dus iets vroeger dan gewoonlijk, vergelijkbaar met 2014/2015.

RS-virus, dat nu ook circuleert, is een virus dat veel voorkomt bij jonge kinderen met een luchtweginfectie in de wintermaanden en dat bij een deel ernstige klachten kan veroorzaken. Tegen het RS-virus is nog geen vaccin beschikbaar.

RS-virus? Het Human respiratoir syncytieel virus (RSV) is een virus, dat gezien wordt als een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid. Voor volwassenen blijft het dan bij deze verkoudheid, maar vooral bij zeer jonge kinderen kan de verkoudheid overslaan op de lagere luchtwegen. Het virus wijkt af van de meeste virussen in het feit, dat het gedurende het leven verschillende ziekte-episoden kan veroorzaken: immuniteit is niet levenslang.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.