Bijgewerkt: 19 april 2024

Eis tot negen jaar celstraf voor woningoverval bejaard echtpaar in Amstelveen

Nieuws -> Politie

Bron: OM parket Amsterdam
18-03-2015

De officier van justitie heeft celstraffen tot negen jaar geëist tegen een groep mannen die wordt verdacht van een woningoverval op een bejaard echtpaar in Amstelveen. De 56-jarige ex-schoonzoon van de slachtoffers en een man van 27 jaar hoorden de hoogste straf tegen zich eisen. De twee mannen speelden volgens de officier van justitie een leidende rol bij de woningoverval op 18 februari 2014 aan de Rembrandtweg in Amstelveen. De 56-jarige man zou het niet eens zijn met de manier, waarop zijn voormalige schoonouders hem hadden behandeld. Hij zou recht hebben op persoonlijke sieraden en erfstukken na het overlijden van zijn vrouw.

Negen ton buit

De 56-jarige schoonzoon die in detentie zat, zette de lijnen uit en gebruikte daarbij zijn kennis over zijn voormalige schoonouders. De 27-jarige man heeft eerst geprobeerd de klus met zijn eigen know-how te klaren en de spullen door middel van inbraak te stelen. Toen dit niet lukte, heeft hij het plan opgeschaald en anderen daarbij betrokken. Bij de overval is bijna negen ton buit gemaakt. Erfstukken die al jaren in de familie zijn, een kunstvoorwerp gemaakt door de overleden dochter, zeer persoonlijke sieraden, door de jaren heen aangeschaft. De recherche heeft na uitgebreid en grondig onderzoek een deel van de eigendommen teruggevonden.

Eigendommen terugkopen

Bij de overval is gebruik gemaakt van onnodig en bruut geweld. Het 77-jarige vrouwelijke slachtoffer is overmeesterd en de trap op gesleurd. Daarna is zij gekneveld en met harde hand naar de kluis getrokken. Haar man van 81 jaar die ernstig hartpatiënt is, wordt eveneens overmeesterd en gekneveld. Het lukte de overvallers niet de buit te verkopen. Volgens de officier van justitie volgde dan een ‘nieuw staaltje van brutaliteit en cynisme’. De slachtoffers konden voor drie ton hun goederen terugkopen.

Drie fronten getroffen

Volgens de officier van justitie is een hoge celstraf op z’n plaats. “Een overval heeft immers grote impact op de directe slachtoffers. Gevoelens van onveiligheid, angst en verdriet overheersen bij diegenen die overvallen zijn. Door een overval wordt een slachtoffer op drie fronten getroffen: lichamelijk (pijn, letsels), geestelijk (angst, verdriet, gevoel van onveiligheid) en financieel.” Tegen de overige verdachten van de overval eiste de officier van justitie celstraffen van acht en zes jaar. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.