Bijgewerkt: 19 mei 2024

Eis drie jaar cel wegens oplichting door middel van babbeltrucs

Nieuws -> Politie

Bron: OM Arrondissementsparket Amsterdam
06-04-2016

De officier van justitie heeft vandaag 6 april 2016 drie jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen een 34-jarige man uit Amsterdam die verdacht wordt van oplichting door middel van babbeltrucs. Ook moet de man als het aan het openbaar ministerie ligt ruim 13.000 euro terugbetalen aan de ING bank en aan de veelal hoogbejaarde slachtoffers.

De man heeft misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van zijn slachtoffers. Hij ging bij alle 10 slachtoffers op dezelfde wijze te werk. Hij deed zich voor als medewerker van het energiebedrijf en informeerde telefonisch, wanneer een bezoek aan huis uitkwam. De bewoner zou namelijk geld terugkrijgen van het energiebedrijf en dat kon hij dan direct ter plekke regelen. Eenmaal op bezoek vroeg hij de pinpas van de bewoner en moest er een pincode worden ingetoetst op een kastje. Het geld zou dan direct worden overgemaakt. De verdachte gaf de bewoner ondertussen een andere – gestolen – pinpas terug en kon met de gekregen pinpas en pincode geld van de rekening van het slachtoffer halen.Na een aangifte in de zomer van 2014 werd een onderzoek gestart. Onderzoek van telefoongegevens, tappen en observatie leidden uiteindelijk tot de aanhouding van verdachte op 1 augustus 2014. Vlak voor zijn aanhouding was hij weer op huisbezoek geweest. Toen hij met het pasje van diegene die hij net had bezocht geld pinde, werd hij door de politie aangehouden.

De officier in haar requisitoir: “De verdachte dacht slechts aan zijn eigen gewin. Omdat hij kennelijk niet op een fatsoenlijke manier zelf aan inkomsten kon komen, heeft hij zeer kwetsbare mensen benadeeld. Niet alleen door hun pinpas af te nemen en hun rekening leeg te trekken, maar vooral door hun vertrouwen te beschamen.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.