Bijgewerkt: 15 juli 2024

Eind juli 2020 is landelijke 5G-dekking

Nieuws -> Technologie

Bron: Vodafone-Ziggo/Wikipedia
28-04-2020

Vodafone activeert op 28 april 2020 5G in ruim de helft van Nederland. Eind juli is dit beschikbaar in heel Nederland. Nieuwe en bestaande Vodafone-klanten met 5G in hun abonnement en een geschikt toestel met de laatste software, kunnen binnen een week gebruik maken van 5G in het dekkingsgebied. Daarbuiten valt het toestel vanzelf terug op 4G. – meldt Vodafone-Ziggo aanbieder van kabeltelevisie, internet en mobiele telefonie in een bericht.

Vodafone maakt hierbij slim gebruik van de huidige frequenties en zijn bestaande antennepark. 'Wij introduceren 5G via 'spectrumdelen' in ons GigaNet. Zo kunnen klanten in Nederland nu al de nieuwste mobiele generatie ervaren, want 5G is een evolutie die deuren opent naar nieuwe mogelijkheden,' aldus CEO Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo.

Meer dan ooit beseffen we hoe vitaal verbindingen zijn in onze samenleving. 5G biedt op weg naar de toekomst gaandeweg meer capaciteit, stabiliteit en nieuwe mobiele toepassingen voor consumenten, overheid en het bedrijfsleven. Mobiel internetten gaat razendsnel met 5G en realtime multiplayer-games spelen op smartphones wordt werkelijkheid. Daarnaast opent 5G nieuwe perspectieven voor sectoren, zoals smart farming, de medische zorg, slimme steden en de enorme groei van Internet of Things (IoT).

Nu al bij Vodafone. Met het oog op de digitale toekomst zet Vodafone nu al de stap naar 5G in Nederland. Samen met netwerkpartner Ericsson is het continu blijven investeren in zijn krachtige GigaNet. Nu al activeren we 5G in meer dan de helft van Nederland. In de periode tot eind juli breiden we dit uit tot landelijke 5G-dekking. Hoencamp: "Wij gebruiken hierbij innovatieve technologie om 5G toe te passen in bestaande frequentiebanden en met onze bestaande antennes. Daarmee zijn we koploper met 5G in Nederland. Deze voorsprong willen we meteen doorgeven aan onze klanten, want meer capaciteit, hogere snelheden, lagere responstijden en efficiëntie op het netwerk zijn nodig. Denk aan het toenemende datagebruik en ontwikkelingen van vandaag en morgen op gebied van artificiële en virtuele realiteit."5G toestellen en abonnementen. Begin maart 2020 heeft Vodafone 5G al in zijn abonnementen opgenomen. Alle bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red (consumenten) of Red Pro (zakelijk) abonnement krijgen zonder meerprijs toegang tot 5G. In komende dagen worden deze Red (Pro) abonnementen geactiveerd, zodat 5G binnen een week volledig actief zal zijn. Dan kunnen ook Start-klanten via een 'add-on' (van 2 euro per maand) gebruik maken van 5G met een geschikt toestel. Vodafone biedt inmiddels de volgende toestellen voor 5G gebruik met instellingen voor Nederland: Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en Oppo Find X2 Pro en er zullen meer toestellen volgen. Bij gebruik van deze toestellen in het dekkingsgebied is het 5G symbool op het toestel te zien.

In bestaande frequenties. Vodafone loopt met zijn introductie van 5G via de huidige frequenties en reeds bestaande antennes, vooruit op de beschikbaarheid van nieuw 5G spectrum via de multiband-veiling later dit jaar. Dat kan, omdat er meerdere manieren zijn om 5G toe te passen. Er zijn in Europees verband specifiek voor 5G drie nieuwe frequentiebanden afgesproken: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Deze zijn in Nederland nog niet beschikbaar. De nieuwe 5G-technologie is echter evengoed toepasbaar in andere frequentiebanden, waarvoor al vergunningen voor mobiele communicatie zijn verleend. En dat is precies wat Vodafone doet: 5G technologie toepassen in bestaande 4G frequentiebanden. Dit betekent dat Vodafone zijn bestaande spectrum met inzet van Ericsson technologie slim verdeelt tussen 4G en 5G. Beide protocollen blijven naast elkaar bestaan. Omdat Vodafone bestaande frequenties gebruikt, zijn bovendien niet meteen nieuwe masten nodig. Dit maakt 'spectrumdelen' ideaal om 5G in het Vodafone-netwerk te introduceren als springplank voor verdere 5G ontwikkelingen in de komende jaren.

Hoe werkt 'spectrumdelen'? De 'vijfde generatie' (5G) is een nieuw protocol om slimmer, efficiënter en sneller datapakketjes te versturen via radiosignalen. Voor deze 5G introductie maakt Vodafone gebruik van spectrumdelen ofwel 'Dynamic Spectrum Sharing' (DSS). Met deze technologie van Ericsson kan een toestel hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G èn 5G verbindingen. Dit is als 'twee talen' die in dezelfde frequentieband worden gesproken. Het slimme netwerk kiest daarbij razendsnel voor 4G of 5G, afhankelijk van de mogelijkheden van het toestel. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt een toestel automatisch naar 4G. Zo heeft de klant altijd de beste verbinding.

Snelheid en reactietijd. 5G zorgt voor een betere gebruikservaring doordat de reactietijd en downloadsnelheid verder verbeteren. De snelheden die de gebruiker daadwerkelijk ervaart, zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de drukte op het netwerk, locatie, bereik en de specifieke telefoon. De reactietijd (zogenaamde latency) zal met zo’n 30 % verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden lopen op tot maximaal 1Gbps, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G abonnementen ligt. In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld 10 % hoger zijn. Zo draagt Vodafone actief bij aan de 5G-evolutie, waarbij klanten in de toekomst verdere verbeteringen kunnen ervaren.

Investeren in digitalisering Nederland. 'Met de introductie van 5G investeert VodafoneZiggo in de digitale en economische ontwikkeling van Nederland,' aldus Hoencamp, 'Via het krachtige GigaNet bieden we in 2021 heel Nederland supersnel internet met een downloadsnelheid tot 1 gigabit per seconde via het vaste netwerk, zonder te graven. Met toevoeging van 5G willen we Nederland de beste vaste én mobiele digitale infrastructuur ter wereld bieden en zorgen voor nieuwe verbondenheid.' Dit helpt om essentiële innovaties aan te jagen op het gebied van augmented reality (AR), virtual reality (VR) en artificiële intelligentie (AI). Denk daarbij aan het populaire VR-gamen, operaties op afstand en het stroomlijnen van industriële processen en het aanjagen van innovaties.

Ziggo is de grootste kabelexploitant van Nederland en levert digitale kabeltelevisie, internet en telefoondiensten aan zowel particuliere als commerciële klanten. Het bedrijf is het resultaat van de fusie tussen Multikabel, @Home en Casema en is officieel gelanceerd op 16 mei 2008. Later gevolgd door een fusie met UPC Nederland in het eerste kwartaal van 2015, op dat moment het op één na grootste kabelbedrijf van Nederland. De merknaam Ziggo bleef behouden. De belangrijkste concurrenten zijn KPN en CanalDigitaal. Het grootste deel van het aandelenkapitaal was tot 2012 in handen van houdstermaatschappijen van twee private-equitybedrijven: Cinven en Warburg Pincus.

Op 15 februari 2016 kondigde het Britse telecommunicatiebedrijf Vodafone de fusie aan van hun Nederlandse activiteiten Vodafone Nederland met Liberty Global, de eigenaar van Ziggo. De deal werd gesloten op 31 december 2016, waarbij een nieuwe moedermaatschappij voor zowel Ziggo als Vodafone werd opgericht, genaamd VodafoneZiggo, met een 50/50 gezamenlijke eigendom van Liberty Global en Vodafone.

In de telecommunicatie is 5G de technologiestandaard van de vijfde generatie voor mobiele netwerken, die de mobiele telefoonbedrijven in 2019 wereldwijd begonnen uit te rollen, de geplande opvolger van de 4G-netwerken die connectiviteit bieden met de meeste huidige mobiele telefoons. Net als zijn voorgangers zijn 5G-netwerken cellulaire netwerken, waarin het dienstengebied is verdeeld in kleine geografische gebieden die cellen worden genoemd. Alle 5G draadloze apparaten in een cel zijn verbonden met het internet en het telefoonnetwerk door middel van radiogolven via een lokale antenne in de cel. Het belangrijkste voordeel van de nieuwe netwerken is dat ze een grotere bandbreedte hebben, waardoor ze snellere downloadsnelheden geven, uiteindelijk tot 10 gigabit per seconde (Gbps). Lees meer ook over: 5G smartphonesAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.