Bijgewerkt: 29 maart 2024

Eerste starterslening toegekend

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-04-2008

Wethouder wonen, Remco Pols overhandigde op 3 april 2008 de eerste starterslening aan de heer Labidi. Sinds 1 maart hanteert de gemeente Amstelveen dit middel om een koopwoning bereikbaar te maken voor starters op de koopmarkt. De heer Labidi is de eerste die zijn aanvraag gehonoreerd ziet. Wethouder Pols overhandigt hem het toekenningsbewijs, samen met bloemen en een kluspakket voor zijn toekomstige woning.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen. Op basis van het collegeprogramma 2006 – 2010 is besloten tot maatregelen om met name jonge huishoudens te helpen op de woningmarkt. Dat deze groep moeilijk aan een koopwoning komt, is in 2004 in de Woonvisie gesignaleerd.

Foto Amstelveenweb
(Gemeente Amstelveen - 2008)

Wethouder ruimte, bouwen en wonen Remco Pols met de heer Labidi


B en W roepen de starterslening met name in het leven voor jonge één- en tweepersoonshuishoudens die minimaal twee jaar in Amstelveen zijn ingeschreven.

Daarnaast geldt dat zij een huurwoning bewonen of nog niet zelfstandig wonen en dat ze een (gezamenlijk) inkomen hebben van maximaal 1,5 maal modaal (in 2008:  € 46.462). De hoogte van de starterslening is afhankelijk van de aankoopprijs.

Maximaal is dit € 40.000. De totale lening (hypotheek + starterslening) mag niet meer bedragen dan het maximum dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) jaarlijks bepaalt.

Het is mogelijk om een bestaand, maar ook om een nieuwbouwhuis of appartement met deze lening te kopen. Er moet al sprake zijn van een beoogd pand op het moment van aanvraag van de starterslening.

De starterslening is een annuïteitenlening met een looptijd van 30 jaar. De gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) bieden haar aan als aanvulling op de eerste hypotheek van de koopstarter.

De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Daarna betaalt de koper wel rente en aflossing, tenzij een gevraagde inkomsentoets anders uitwijst. De toets kan leiden tot verlenging van de renteloze en aflossingsvrije periode danwel kan aanleiding geven om de hoogte van rente en aflossing bij te stellen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.