Bijgewerkt: 17 mei 2022

Eerste 'Open Karel Appelhuis' in Amsterdam

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
13-04-2011

Op maandag 25 april 2011 wordt om 12.00 tot 17.00 uur het 'Karel Appelhuis' geopend voor het publiek aan de Dapperstraat 7 in Amsterdam. Op de geboortedag van de beroemde naamgever vinden de hele dag aantrekkelijke publieksactiviteiten plaats. De dag staat in het teken van het jaarthema ‘mijn omgeving’ en is tevens de opmaat voor het ‘Open Karel Appelhuis’ dat in 2011 van start gaat en jaarlijks zal plaatsvinden van medio december tot medio januari.

Appel  Amstelveen
(Foto Cobra Museum - 2011)

Karel Appel: - Staande figuur 1947


Tijdens de dag wordt het programma ‘mijn omgeving’, het thema van 2011 gepresenteerd met onder meer het project ‘Oude bekenden van Karel Appel’. Verder is in het Karel Appelhuis een tentoonstelling te zien en vinden stadstours plaats, waarbij aan Karel Appel en het Karel Appelhuis gerelateerde locaties worden bezocht. De hele dag zijn er kunstworkshops voor kinderen in Karel Appel Begane Grond en buiten vóór het huis.

Het thema van de editie 2011 is Karel Appel en zijn omgeving. Het Cobra Museum toont op 25 april 2011 een presentatie over Appel en zijn Amsterdam en een van de bewoners van het Karel Appelhuis in 2010, resident artist van de Rijksacademie van beeldende kunsten Yin-Ju Chen (Taiwan, 1977), reageert op het thema met nieuw werk.

Om 16.00 uur is er in het huis voor genodigden een ontvangst met een toost op de verjaardag van de gevierde Amsterdamse kunstenaar en op de nu bekende activiteiten van het Karel Appelhuis. Het huis gaat fulltime functioneren als een mini museum annex kunsteducatief centrum in de Dapperbuurt en voor de stad. Met ingang van september 2011, met de start van de activiteiten van Karel Appel BG, is het huis het hele jaar open voor publiek.

 Het tentoonstellingsprogramma van het Karel Appelhuis is een samenwerking tussen de Rijksacademie en het Cobra Museum. Het Cobra Museum is initiator van Karel Appel BG. De tentoonstelling en stadstours op 25 april vinden plaats onder auspicën van het Cobra Museum. Het museum heeft verder een mobiele Karel Appel stadstour in voorbereiding. De vier kunstenaars van de Rijksacademie, de bewoners van het Karel Appelhuis, zijn met eigen werk betrokken bij de jaarlijkse openstelling in december en januari.

Programma ‘mijn omgeving’ op 25 april 2011

12.00 – 16.00 uur                   doorlopend kunstworkshops voor kinderen

                                               (buiten in tent, deelname zonder aanmelding) 

12.00 – 17.00 uur                   Karel Appelhuis open met de tentoonstelling

                                               ‘Karel Appel en zijn Amsterdamse omgeving’

                                               vertoning nieuw werk Yin-Ju Chen.

12.00 – 17.00 uur                   presentatie fotofilms ‘Oude bekenden van Karel Appel’

13.00 uur                                start stadstour 1

                                               (duur 1,5 uur, het KAH is begin- en eindpunt)

13.30 uur                                start stadstour 2

14.30 uur                                start stadstour 3

16.00 uur                                feestelijke ontvangst voor genodigden

17.00 uur                                einde


Op de website: www.karelappelhuis.nl  zijn de bijzonderheden van het programma van 25 april en meer informatie met betrekking tot het Open Karel Appelhuis te vinden. Belangstellenden voor de stadstours kunnen zich inschrijven via

opening@cobra-museum.nl  Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.