Bijgewerkt: 30 november 2022

Eerbetoon aan Corneille in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
08-08-2012

Van 15 augustus tot en met 9 september 2012 eert Museum Jan van der Togt Guillaume Cornelis Beverloo, beter bekend als Corneille (1922 – 2010). Het is dan – op 5 september – exact twee jaar geleden, dat de kunstenaar stierf. Naast etsen, gravures, litho’s en zeefdrukken toont de tentoonstelling ook tapijten. De meeste van deze werken maakte hij in de laatste jaren voor zijn overlijden.

Corneille Amstelveen
(Bron Museum Jan vd Togt - 2012)

Corneille in 2006


Corneille leerde het schildersvak zelf, al volgde hij tussen 1940 en 1943 lessen aan de Rijksacademie te Amsterdam. Daar ontmoette hij Karel Appel, met wie hij altijd bevriend zou blijven. In 1948 stonden zij met Deense en Belgische kunstenaars aan de wieg van de Cobra-beweging.

Terwijl Appel bekend stond als ‘schilderbeest’, was Corneille meer de poëtische kunstenaar die in een op het oog naïeve stijl vooral vogels en vrouwenfiguren aan zijn penseel liet ontspruiten. Na de opheffing van Cobra kende hij nog drie duidelijk te onderscheiden perioden.

Aanvankelijk ontwikkelde Corneille een lyrisch abstracte stijl. Later koos hij voor een serie landschappen, geïnspireerd door zijn reizen naar Afrika. In de derde periode viel hij terug op figuratie. Met die stijl vestigde hij voorgoed zijn naam bij het grote publiek.

In 1992 waren zijn kunstwerken voor het eerst in Museum Jan van der Togt te zien. Ook in de vaste collectie van het museum is Corneille vertegenwoordigd met onder meer een glasobject. De expositie met grafieken en tapijten die op 15 augustus opent is een verkooptentoonstelling.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.