Bijgewerkt: 3 maart 2024

Een zeer warm Aalsmeer Flower Festival 2017

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Amstelveenweb
20-06-2017

Het 4de Aalsmeer Flower Festival vond plaats in het weekend van 17 en 18 juni 2017, aangezien Aalsmeer de bakermat is van de sierteelt. Net als de afgelopen vier jaar werd het festival op verschillende locaties gehouden en was voor het publiek op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

De officiële opening vond onder grote belangstelling een dag eerder plaats op vrijdagmiddag 16 juni 2017 in Galerie Sous Terre aan de Kudelstaartseweg 1 in Aalsmeer. De openingsact werd door de organisatoren niet aan de grote klok gehangen en was daardoor redelijk rustig. Mariska Foppen, voorzitter van het Aalsmeer Flower Festival, verwelkomde alle aanwezigen en liet zien waar de beide dagen allerlei activiteiten werden georganiseerd. Vervolgens kreeg de heer Jeroen Nobel, burgemeester van Aalsmeer a.i. het woord en vertelde hoe trots hij was dat Aalsmeer, ook al is het Bloemencorso verdwenen, zich nu weer presenteert met het Flower Festival.

De hoofdrol van de opening was weggelegd voor Bart Siemerink, directeur van Bloemenpark Keukenhof, want hij hield een praktische speech over hoe je met 55 stafleden een jaarlijks terugkerende wereldberoemde bloemen- en plantenshow kunt houden. Niet alleen dat, maar ook nog eens dat de Keukenhof in de bezoekperiode van 8 weken door bijna 2 miljoen mensen wordt bezocht! Hopelijk kunnen de plantenbazen in Aalsmeer wat oppikken van zijn toespraak (op de video is hij te beluisteren), want daar ligt de sleutel van de toekomst van het Aalsmeer Flower Festival. Vooral samenwerken, was het devies van de parkdirecteur, maar ook dat er voldoende ruimte moet zijn waar mensen kunnen parkeren en vertoeven.Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mariska Foppen voorzitter van het Aalsmeer Flower Festival aan het woord.
Later blijkt, dat ze nog nooit in de Keukenhof geweest


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Jeroen Nobel burgemeester van Aalsmeer steunt al jaren het bloemenfestival


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Bart Siemerink directeur van Keukenhof vertelt over de moeizame weg naar het grote succes van zijn onderneming


Na de geestverruimende speech mochten de aanwezigen op het aarden dak van de galerie klimmen, want daar wachtte een verassingsaanval van zangeres en cabaretière Karin Bloemen. Dame Bloemen verwelkomde de aanwezigen met haar woordgrappen in verband met haar achternaam, zittend onder de houten Stoel aan de Poel. Eenmaal uit de stoel geklommen en de nodige dankwoorden aan medewerkers van Sous Terre, vrijwilligers en de maker van de stoel, stond een ieder klaar voor de groepsfoto.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

In feite werd het festival geopend door zangeres Karin Bloemen. Vlnr.: de heer Jeroen Nobel burgemeester van Aalsmeer, Mariska Foppen voorzitter Aalsmeer Flower Festival, zangeres Karin Bloemen, gedeputeerde Tekin Adnan en Bart Siemerink directeur van Bloemenpark Keukenhof voor de 'Stoel aan de Poel - Sous Terre Aalsmeer'


Na de groepsfoto liep het gezelschap samen met de organisatoren naar de Watertoren aan de rand van de Poel, om langs het gebouw de op pontons bevestigde kunstwerken en prachtige boeketten te bewonderen. Het was niet makkelijk, want op dat moment blies een sterke wind vanaf het water richting de oever en op de wiebelende stalen pontons werden veel mensen toch onzeker. Wel heeft iedereen het overleefd en liep men terug naar de galerie, waar een proef uit de Japan afkomstige Hana Ike Battles werd gehouden. Dat zijn wedstrijden, waarin arrangeurs en bloemsierkunstenaars het tegen elkaar opnemen en het publiek de winnaar van het bloemstuk bepaalt. 'Een nieuwe toepassing van bloemen en daarmee een verrijking en extra attractie tijdens het Festival' - vond de organisatie. Twee jonge Japanners gingen met elkaar een wedstrijd aan van 5 minuten en het was een spannende combinatie van bloemsierkunst en boeiend entertainment om een prachtige bloemstuk te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De winnaar van de Hana Ike Battle in Kudelstaart


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Bloemschik workshop bij het Boerma Instituut


Onze redactieleden hebben in 2016 een zeer uitgebreide reportage gemaakt tijdens het 3de Aalsmeer Flower Festival en aangezien er allerlei activiteiten waren gepland in Amstelveen, is alleen het Boerma Instituut in Aalsmeer bezocht. Dat Instituut ligt aan de Legmeerdijk 227 en op zondag 18 juni was het ongeveer 35 graden in de loop van de middag. Er waren toch veel bezoekers, zowel bij de workshop bierbrouwen als in de bloemschikschool, annex Café De Mijnen. Het Boerma Instituut is dé particuliere bloemschikschool van Nederland. Tijdens ons bezoek vond er net een bloemschik-workshop plaats in een van de zalen en veel mensen, vooral vrouwen volgden de instructeurs met grote aandacht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Er is niet alleen bloemschikken bij het Boerma Instituut. Hier worden de koffiepauzes en lunches gehouden. Café de Mijnen is een gezellig echt Hollands bruin café vol met originele mijnattributen uit de oude mijnen van Limburg waar de wortels liggen van de familie Boerma. De familie Boerma was werkzaam in de bloemen en de familie Dalmeijer - de familie van José, de vrouw van oprichter Theo Boerma, was werkzaam in de mijnen. Vandaar, dat Café de Mijnen in het hart van het Boerma Instituut dit thema heeft gekregen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

In de grote zaal zijn de prachtige bloemstukken tentoongesteld


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Als wij naar onze auto lopen, kunnen wij deze prachtige 'bloemenramen' bewonderenBekijk in vogelvlucht de prachtige bloemwerken bij het Boerma Instituut


Al met al was toch een waardevol bezoek in Kudelstaart en aan de Legmeerdijk, want het bloemen-thema als de rode draad in Aalsmeer, was overal zichtbaar en biedt werk aan duizenden mensen. Tijdens het kweken van de prachtige planten, maar ook aan de verkopers en de vrachtwagenchauffeurs, dus het is een levensader voor vele mensen hier in de regio. Als de organisatoren op het niveau van de Keukenhof willen groeien zal er een nog veel grotere samenwerking en eendracht nodig zijn, want dat is de enige weg om het Aalsmeer Flower Festival zo wereldberoemd en drukbezocht te maken als de zuster-plantenpark in Lisse!


 
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.