Bijgewerkt: 14 april 2024

Een webpagina voor alle boeken en het Internet Archive

Nieuws -> Internet

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia
06-08-2011

Een webpagina voor alle boeken ooit gepubliceerd. Dat noemt men ‘Open Library en het is een online project en bedoeld om een webpagina te creëren voor elk boek, dat ooit is gepubliceerd'. Het is een verheven, maar haalbaar doel - volgens de makers.

Voor het bouwen van deOpen Library, moesten de deelnemers miljoenen boeken scannen, een wiki-interface maken en veel mensen waren bereid om tijd en moeite aan de opbouw van de site bij te dragen. Tot op heden hebben de medewerkers van de Open Library meer dan 20 miljoen boeken uit een verscheidenheid van grote catalogi, als afzonderlijke bijdragen verzameld.

Open Library is een open project: de software is open, de gegevens zijn open, de documentatie is open en de beheerders zijn blij met uw bijdrage. Of u nu een tekstverbetering, of een boek, of schrift toezendt, - het is allemaal welkom. Open Library heeft een klein team van fantastische programmeurs die veel hebben bereikt, maar ze kunnen het niet alleen!

Open Library is een project van de non-profit organisatie Internet Archive en is deels gefinancierd door subsidie van de California State Library en de Kahle / Austin Foundation.

De Open Bibliotheek begon in 2006 met Aaron Swartz als de oorspronkelijke ingenieur en leider van de technische Open Library's team. Aaron Swartz (geboren 8 november 1986) is een ontwikkelaar, schrijver, organisator en politieke internet activist. Hij is vooral bekend in het programmeurs kringen voor de co-authoring van de RSS 1.0-specificatie. Swartz ging in 2007 aan de slag voor het Internet Archive, als software architect voor het nieuwe Open Library project, voortbouwend op het werk van Infogami. Infogami is een wiki applicatie framework, gebouwd op web.py en hier kwam Reddit uit voort, een sociale nieuws website, eigendom van Conde Nast Digital.

Swartz ontving veel media-aandacht na zijn federale aanklacht en arrestatie op 19 juli 2011, voor naar verluidt het stelen van miljoenen wetenschappelijke tijdschriftartikelen uit JSTOR. Swartz is de mede-oprichter van de Demand Progress. Hij woont momenteel in Cambridge, Massachusetts. Het Open Library project wordt heden geleid door George Oates.

Boeken voor blinden en dyslectische mensen

Op de website van Open Library werden er ook boeken voor blinden en dyslectische mensen geplaatst en ze kunnen van de meer dan 1 miljoen moderne en oudere boeken 'lenen'. Kijk ook op de website van Open Library

Internet Archive

Het Internet Archive is een non-profit digitale bibliotheek met de missie van de 'universele toegang tot alle kennis.' Het biedt een permanente opslag en toegang tot de collecties van gedigitaliseerde materialen, waaronder websites, muziek, bewegende beelden en bijna 3 miljoen publiek domein boeken. Het Internet Archive is opgericht door Brewster Kahle in 1996.

Het archief laat het publiek zowel uploaden en downloaden van digitaal materiaal naar zijn gegevens cluster en biedt onbeperkte online toegang tot dat materiaal zonder extra kosten. Het Archief is ook een van 's werelds grootste boek digitaliseringsprojecten. Het archief een lid van de American Library Association en wordt officieel erkend door de staat Californië als een library Preservation Consortium).

amstelveenweb Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het screenshot van de homepage van Amstelveenweb.com op 17 oktober 2003, is gelukkig bewaard gebleven door het Internet Archive, oftewel de 'Wayback Machine'


Wayback Machine

Het Internet Archive maakt gebruikt van de term 'WABAC Machine' van een segment van de oude Rocky en Bullwinkle cartoon en gebruikt de naam 'Wayback Machine' voor haar dienst die het mogelijk maakt archieven van webpagina’s van het World Wide Web te doorzoeken op een toegankelijke manier.

Deze dienst stelt gebruikers in staat om gearchiveerde versies van webpagina's uit het verleden te zien, wat het Internet Archive noemt een 'drie-dimensionale index'. Miljoenen websites en de bijbehorende gegevens (afbeeldingen, broncode, documenten, enz.) worden opgeslagen in een gigantische database.

De dienst kan gebruikt worden om te zien, wat de vorige versies van websites hadden gebruikt als layout en afbeeldingen en iedereen kan de originele broncode pakken van websites die niet meer direct beschikbaar zijn, of naar websites kijken die niet eens meer bestaan.

Helaas zijn niet alle websites beschikbaar, omdat veel website-eigenaren ervoor kiezen om hun sites te sluiten. Probeer een andere website te zien in het verleden: http://www.archive.org/web/web.phpAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.