Bijgewerkt: 4 december 2021

Een integriteitskwestie die een wethouder betreft

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
29-03-2018

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


Vorige week belde burgemeester Bas Eenhoorn met de vraag of ik naar zijn kamer wilde komen. ‘Wat is er aan de hand’, vroeg ik. ‘Een integriteitskwestie die een wethouder betreft’, was het antwoord. Dit was het begin van een bizarre en vooral verdrietige week. De burgemeester was benaderd door een vrouw. Zij bleek een paar jaar eerder op zestienjarige leeftijd seksueel getinte chatgesprekken te hebben gehad met toenmalig wethouder Jeroen Brandes. Zij heeft aangifte gedaan en het OM/politie is gestart met het onderzoek.

Na het lezen van enkele chatgesprekken was het voor mij meteen duidelijk dat hij hiermee alle morele grenzen overschreden heeft. Juridisch strafbaar of niet; onze conclusie was meteen duidelijk. Dit gedrag tolereren wij niet.

De burgemeester heeft niet geaarzeld en onmiddellijk stappen ondernomen. Dezelfde dag nog is hij geconfronteerd met de feiten en per direct afgetreden van zijn functie als wethouder. Om onderzoeken niet voor de voeten te lopen is de gemeenteraad na het weekend geïnformeerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De uitgedunde rij wethouders van Amstelveen op 28 maart 2018 tijdens de afscheid van de raadsleden. Vlnr.: Herbert Raat (VVD), Maaike Veeningen (D66) en Peter Bot (BBA)


Een lastig punt is dat je weet dat wanneer deze informatie naar buiten komt het voor zijn gezin een verwoestende impact zal hebben. Toch doet dit niet af aan het feit dat dit gedrag eerder al het leven van een zestienjarig meisje heeft verwoest. Daarom kunnen we niet anders handelen dan we gedaan hebben. Amstelveners hebben het recht om te weten wat er gaande is.

We moeten zien hoe de zaak verder loopt. Voor mij is het verbijsterend dat iemand waar je jaren intensief mee samenwerkt een heel andere kant blijkt te hebben. De vraag is nu is of dit het topje van de ijsberg is. Daarom gaan wij zowel binnen als buiten de gemeente organisatie na of er meer integriteitsproblemen opduiken.

Tot slot wil ik zeggen dat we uiteindelijk samen verder moeten. We moeten proberen om hier als gemeenschap sterker uit te komen. Dit betekent dat het recht zijn beloop moet hebben, de slachtoffers alle hulp zullen krijgen en de gemeente opening van zaken blijft geven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.