Bijgewerkt: 2 maart 2024

Een gezellige nieuwjaarsreceptie 2011

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb
08-01-2011


De bijna rituele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amstelveen werd op zondagmiddag 2 januari 2011 gehouden in het raadhuis. Ondanks de ijzel op het wegdek, kwamen honderden Amstelveners naar het raadhuis, om het Nieuwjaar van 2011 in te luiden.

Door de nevel en het miezerige weer was het hier en daar flink glad, maar als je liep als een slak met schuifelende voeten, was het wel te doen. Dat was wel een opluchting, want vorig jaar nog gleed de verslaggever van Amstelveenweb uit op dergelijke ijslaagjes en brak zijn radiusbotje. Gelukkig ging het dus dit jaar goed.

Bij aankomst stond burgemeester Jan van Zanen met zijn echtgenote Marian bij de ingang en ontvingen de gasten, de beste wensen uitsprekend. Ook kwamen de burgemeesters van Aalsmeer (Dhr Litjens) en Amsterdam (Dhr van der Laan) naar de Nieuwjaarsreceptie, hetgeen zeer op prijs werd gesteld.

Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen ontvangt de gasten met zijn echtgenote Marian


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De leden van de Amstelveense Accordeon Vereniging Concertina's spelen in de hal onder leiding van dirigent Elly Meekel


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Gerard Lohuis (P60) en Hetty Tjalkens (Kunstuitleen) zijn al nu opgewekt


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam kwam ook naar de receptie


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Pieter Litjens burgemeester van Aalsmeer wordt hartelijk ontvangen


Na de ontvangst van de gasten in de hal, ging het feest verder op de eerste etage, naast de raadzaal. Een ieder kreeg daar een welkomstdrankje, gifgroen door de mix of champagne. Daarna kon een ieder zelf iets anders halen, al knabbelend op nootjes. Honderden Amstelveners spraken uitbundig met elkaar en wensten elkaar alle goeds toe. Tevens was het leuk om de huidige maar ook enkele voormalige raadsleden te ontmoeten.

Hoofd communicatie, de heer van Wel, heette iedereen welkom en vroeg de aanwezigen om aandachtig te luisteren naar de woorden van burgemeester Jan van Zanen.

Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

In de foyer naast de raadzaal krijgen de gasten een drankje


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Han van Wel, hoofd communicatie treedt op als gastheer van de receptie en verwelkomt alle mensen in het raadhuis


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen tijdens zijn toespraak


'We maken er gewoon een prima jaar van'

Dames en heren, het is een jongetje, hij heet Jesse Dominic. Moeder en vader Koops maken het goed. Hartelijk welkom op de nieuwjaarsbijeenkomst 2011. Het is goed zoveel bekende, maar ook onbekende gezichten te zien, op deze allereerste zondagmiddag van het nieuwe jaar.

Mag ik voor de verandering beginnen bij mijn slotsom? Dat is deze: we maken er gewoon een prima jaar van. Dat zou wat mij betreft het thema kunnen zijn: gewoon prima.

Eind vorig jaar ontmoette ik een vooraanstaand ondernemer die vanuit zijn perspectief het beeld schetste van de sociaal-economische ontwikkelingen de komende jaren.

De economie, vond hij, verkeert ‘in shock’. Om uit de shock te raken is meer nodig dan tijd alleen. Het moet anders. We moeten ons eigenlijk opnieuw uitvinden. Het is een boodschap die uit allerlei hoeken op u en mij afkomt. Op alle mogelijke manieren zullen we anders moeten kijken naar veel  dingen die tot voor kort zo vanzelfsprekend leken.

Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De mensen in de zaal volgen de toespraak


Niet dat wij het nu allemaal zo verkeerd doen, maar dat is niet goed genoeg.Het illustreert de uitzonderlijke dimensie van de huidige omstandigheden. Onvergelijkbaar met eerdere edities van magere jaren.

Dat is beangstigend – of doet zeer - voor wie hangt aan oude zekerheden, dat is uitdagend voor wie inspiratie zoekt in de spanning van het onbekende. Verwend zijn we (al), gewend aan het idee dat het anders wordt (nog) niet.

En onbekend is er veel. Zal er werk zijn voor iedereen? Zal bijvoorbeeld Het Nieuwe Werken leiden tot andere opvattingen over management en organisatie? Zullen de kantoren van vandaag, morgen tot het verleden behoren? Blijft Amstelveen voldoende aantrekkelijk voor investeerders en ondernemers? Sprak de zangeres Giovanca over zichzelf of over Amstelveen, toen ze (in de Volkskrant van vrijdag 24 december) opmerkte: 'Levendig, dat past bij mij. En braaf, dat past ook bij mij'.

Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De mensen in de zaal volgen de toespraak van de burgemeester


Hoe duurzaam zijn we straks echt? En hoe ziet Amstelveen er over, pak ‘m beet, tien jaar uit? Bestaat dat nog of is sprake van een totaal nieuwe gemeente? Dames en heren, een paar jaar geleden keken wij in nieuwjaarstoespraken terug en we constateerden dat het weer een mooi jaar was geweest; een mooi jaar met de gebruikelijke ups and downs en dat we het komende jaar er weer met frisse moed tegenaan zouden kunnen gaan.

Frisse moed is altijd zinnig en behulpzaam, maar de omstandigheden in 2010 strooien behoorlijk wat grind in een soepel lopende terug- en vooruitblik. Natuurlijk, er waren in 2010 de ‘gebruikelijke’ ups and downs. (wat je gebruikelijk noemt)

- een aardbeving in Haïti, overstromingen in Pakistan, en niet alleen daar;

- de vliegramp in Tripoli (het afgelopen jaar!);

- de damschreeuwer en vooral het effect dat dat teweeg bracht en

- de huiveringwekkende zedenzaak aan het eind van het jaar,

om maar even met een zwarte kant van 2010 te beginnen.

En dan het overlijden van al die bekenden en geliefden: Hans van Mierlo, Nora Salomons, Helmer Koetje, Henk Vonhoff, Anton Geesink - er zijn er overigens meer te noemen - (Bibeb, Rudy Kousbroek, Jan Blokker, Hans Dijkstal, Edgar Vos, Lous Haasdijk, Conny Stuart, Willem Breuker, Ton van Duinhoven, Teddy Scholten, Antonie Kamerling, Anton Geesink,) Cobraschilder Corneille, voormalig schouwburgdirecteur Wim Bary en Harry Mulisch – die over de Amstel op weg naar zijn laatste rustplaats op Zorgvlied onder zijn eigen regenboog doorvoer …

Gelukkig leverde 2010 ook momenten op die met meer enthousiasme werden begroet:

- ijzeren podiumdier Gerard Lohuis;

- de Giro d’Italia – zoeff – door Amstelveen;

- de 100e internationale vrouwendag;

- de lokale klimaattop

- verkiezingen voor de gemeenteraad en Tweede Kamer; een nieuwe raad en een nieuw college;

- de bijzondere (landelijke) campagne ‘Wat doe je’ over het thema zelf(red)zaamheid waarbij Amstelveen pilotgemeente was

- de talloze vrijwilligers die ook in 2010 weer hun beste beentje voorzetten, in de sport, in de zorg, in onze wijken en buurten (2011 is hun jaar);

-de professionele hulpverleners, de brandweer, de politie; onze mensen van de buitendienst (ging 3 februari van het vorig jaar ’s nachts met ze mee in hun strijd tegen de gladheid en sneeuw) toppers zijn het;

- de bijzondere tentoonstellingen in het Van der Togt en het Cobra, denk aan Kamagurka

en natuurlijk:

- de medailles tijdens de Olympische Winterspelen en de finaleplaats van het Nederlands elftal bij het WK voetbal in Zuid Afrika.

Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De mensen in de zaal volgen de toespraak van de burgemeester


De nieuwe raad en (nieuwe) wethouders zijn inmiddels zo’n acht maanden aan de slag. De begrotingsbesprekingen stonden natuurlijk in het teken van ombuigingen. Het is geen gemakkelijk gesternte waaronder deze vrouwen en mannen hun werk ten behoeve van de Amstelveense publieke zaak verrichten.

Het is al vaak gezegd: als het economisch goed gaat, is bijna iedere manager, of bestuurder een goede manager. Economisch zware tijden stellen andere eisen. 2010 was het jaar van het kiezen. En keuzes zijn er gemaakt. Het kan niet allemaal. In de politiek doet snoeien niet altijd bloeien. Niemand doet dat met plezier.

Het uitzetten van lijnen naar de toekomst, het ontwikkelen van een visie op basis van bijna alleen maar aannames – want dat is waar deze tijd ons toe dwingt – is (weer) een totaal ander hoofdstuk. Het vraagt grote alertheid, souplesse, energie, verbeelding en daadkracht.

De bezoeker waarover ik eerder sprak, vatte dat samen met de woorden: “het heeft geen zin om over een lange termijn je zaken te plannen – dit is de tijd van direct handelen. Wat morgen gebeurt, telt …”. Op zich is deze opvatting te volgen, maar als gemeentebestuur ontkom je er niet aan toch ook een paar lijnen uit te zetten naar het Amstelveen van bijvoorbeeld 2040.

Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De mensen in de zaal volgen de toespraak van de burgemeester


Over het onderwijs van onze kinderen, de veiligheid voor iedereen, de samenwerking in de regio – wat ons betreft binnenkort ambtelijk zeer intensief met Aalsmeer, de internationale dimensie van onze gemeente met eretitels als ‘Little Tokyo’ en ‘the nucleus of the Indian community’, de woningbouw, de investeringen die dit alles vergt, kortom de kwaliteit van Amstelveen, voor en jong en oud, nu en straks.

Vandaar voor 2011: we maken er gewoon een prima jaar van.Want wie zegt “we maken er gewoon een prima jaar van”, spreekt vanuit vertrouwen. En vertrouwen is vooral in deze tijd - en meer dan ooit - de kern van ons handelen. Vertrouwen raakt aan collegialiteit en samenwerking, aan integriteit, aan maatschappelijke verbondenheid, aan groei en ontwikkeling, aan dienstverlening en aan ondernemen.

Vertrouwen is wat u en ik opnieuw moeten uitvinden. In een tijd waarin de grootste zekerheid, on-zekerheid is. We gaan wat mij betreft 2011 in met het grootst mogelijke vertrouwen. Niet in structuren en procedures en zekerheden die er niet meer zijn, maar (met vertrouwen) in elkaars capaciteiten, talenten en potentie. Om vervolgens te bouwen.

Overigens is de grootste zekerheid die u vanmiddag heeft, dat u zometeen velen zult ontmoeten en begroeten. We maken er gewoon een prima jaar van. Ik nodig u graag daartoe uit. Blijf in ieder geval een beetje van elkaar en van Amstelveen houden. Namens het gemeentebestuur en alle medewerkers, voor u en allen die u liefheeft: een gelukkig Nieuwjaar.

Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De toespraak van de burgemeester wordt met een groot applaus ontvangen


Na de woorden van de burgemeester kreeg Belinda Valenkamp de microfoon. Zij had al snel de zaal mee om goed het refrein van het Amstelveenlied te zingen. Dit lied wordt elke nieuwjaarsreceptie gezongen sinds Jan van Zanen burgemeester is, dus een leuke nieuwe traditie. De meeste aanwezigen kennen zo langzamerhand de tekst. Wilt u die nog eens nalezen klik dan hier.

Na het Amstelveenlied, konden de aanwezigen weer verder met elkaar converseren en werd het echt gezellig. Natuurlijk met heerlijke hapjes erbij en op de achtergrond de zang van Belinda.

Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De volgende act is van zangeres Belinda Valenkamp met het traditionele Amstelveen lied


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De mensen in de zaal zingen het lied mee


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Zelfs Piet Litjens, burgemeester van Aalsmeer zingt uit volle borst mee


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Deze twee expats vinden het lied ook leuk


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Na de samenzang gaan de mensen in de zaal druk met elkaar praten. Hier op de foto de leden van GroenLinks fractie, Albert Maarse en Sander Mager


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Kunstschilder Toon de Haas en Han van Wel in gesprek


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De twee burgemeesters hebben veel te bespreken


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Grea Twint in gesprek met Eberhard van der Laan over een eventuele samenwerking met de Voedselbank Amsterdam


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder John Levie in gesprek met zijn echgenote


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder Herbert Raat en Hermine Janssens van het wijkplatform Waardhuizen/Middenhoven


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Beeldend kunstenaar Stef Kreymborg in de kring


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Anko Stoffels (r) fotograaf was ook aanwezig (met zijn Canon camera) tijdens de nieuwjaarsreceptie


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Prins Lemaire den Eerste
en de leden van de Amstelveense Carnavalsvereniging 'De Turftrappers' bezochten ook de receptie


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een 'Turftrapper'; Hans van der Liet volgt op de achtergrond de gebeurtenissen


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De 'Turftrappers' staan in de rij


Nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Van Prins Lemaire den Eerste krijgt burgemeester Jan van Zanen een bevestiging van zijn erelidmaatschap van de carnavalsvereniging
Al met al was het weer een mooie Nieuwjaarsreceptie en op zondag was wel zo plezierig omdat velen konden komen. Ook de redactie van Amstelveenweb wenst u een heel voorspoedig en gezond 2011 toe.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.