Bijgewerkt: 3 maart 2024

Een gezellige Sinterklaasintocht 2018 in Amstelveen

Nieuws -> Stadshart

Bron: Amstelveenweb
18-11-2018

Zaterdagmiddag 17 november 2018 groeide de spanning in de hele stad, want er waren allerlei geruchten dat Sinterklaas dit jaar weer Amstelveen aan zou doen. Het zonnetje brak door de wolken en hoewel de temperatuur ongeveer 4 graden was, werd het op het Stadsplein door de zonnestralen toch warmer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet op het Stadsplein Amstelveen
Ze zeggen precies zoals het is, Amstelveen kan het - namelijk nog steeds een gezellig traditioneel
Sinterklaasfeest vieren met echte zwarte pieten!


De spanning was ook aanwezig bij de organisatoren, want de leden van actiegroep Kick Out Zwarte Piet beloofden een demonstratie, zoals ze dat ook in 18 andere Nederlandse steden deden. Tijdens een traditioneel kinderfeest schreeuwen en met slogans 'Amstelveen kan het', of 'Feest voor ieder kind', 'Zwarte Piet vrij', 'Zwarte Piet is racisme', maakt geen goede indruk bij de grootste delen van de bevolking en inderdaad er waren in verschillende steden, zoals in Eindhoven ook botsingen tussen de politie en anti-demonstranten die tegen de groep keerden en dat naar rellen leidde.
(Lees ook de analyse van Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden: Zwartepietenwaanzin moet hier stoppen)

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De honderden kinderen op het Stadsplein zijn nu al zenuwachtig


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Er zijn ook kijkers in de flat boven het Stadsplein


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De leden van de drumband kijken en luisteren met verwondering naar het spel van de jonge trompettist


In Amstelveen zat Sinterklaas rustig op zijn schimmel met heel veel pieten om zich heen en werd muzikaal begeleid door verschillende muziekkorpsen onder andere de fanfareband Ad Majorem Dei Gloriam (AMDG) uit Kampen. De schimmel leidde hem via het Oude Dorp en de Rembrandtweg naar het Stadsplein. De politie van Amstelveen was goed voorbereid, zichtbare en onzichtbare beveiliging vormde rond de feestvierders een kordon, zodat de hele tocht veilig verliep.

Foto Amstelveen
(Foto Frans Limburg - 2018)

Sinterklaas rijdt op zijn schimmel over de Rembrandtweg, onderweg naar het Stadsplein Amstelveen


Hoewel Sinterklaas altijd te paard naar het Stadsplein komt, stapte hij, waarschijnlijk op advies van de politie, van zijn schimmel na de Rembrandtweg en kwam lopend met zijn Zwarte Piet adjudanten naar de burgemeester en kinderburgemeester die al klaar stonden op het plein. De stoet werd voorafgegaan door heel veel Pieten, op de fiets, step met sirene, lopend, muziek makend en dansend en alle kinderen probeerden wat pepernoten van hen te krijgen. Sommige kinderen stonden zelfs met een plastic tasje klaar om ze te laten vullen met lekkernijen!!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Vlnr.: Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen, Sinterklaas, Jara Zurr kinderburgemeester met twee Zwarte Pieten, de adjudanten van Sint-Nicolaas en de bewaking op het Stadsplein van Amstelveen op 17 november 2018


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een roetveegpiet deelt snoepjes uit aan de kinderen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Zwart geschminkte trombonespelers op het plein


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het klimrek is in beslag genomen om Sint zo goed mogelijk te kunnen zien


Rondom het Stadsplein stonden honderden kinderen met hun ouders langs de hekken en tientallen kinderen waren in het hoge klimtoestel op het Stadsplein geklommen om daarvandaan de intocht mee te maken. Jara Zurr de kinderburgemeester van Amstelveen was ook met haar ouders op het plein aanwezig en ze volgde heel enthousiast burgemeester Bas Eenhoorn. Voor haar was dit de eerste serieuze kennismaking met de inwoners van Amstelveen en dan moet je je als kinderburgemeester bewijzen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Presentator Ernst Jan als Hoofd Piet en entertainer in actie


Ernst Jan Wilhelmis was de presentator van de feestelijke intocht en hij had zich in een zwartepiet-kostuum gehesen, maar dat ging niet aldoor goed. Het elastiek van de broek was wat slap en vanwege zijn flinke pietenbuik zakte de broek vaak af. De kinderen hadden niks door, want deze enthousiaste Hoofd Piet creëerde een ontspannen sfeer, hield de langdurig wachtende kinderen bezig en het lukte hem telkens om het geduld van de kinderen te bewaren, aangezien Sinterklaas heel erg lang op zich liet wachten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen tijdens het interview met AT5


Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen, werd door de journalisten van tv-zender AT5 benaderd en hij zei: 'Het gaat hier prima, iedereen houdt zich aan de afspraken en de Sint komt eraan! Wij gaan gewoon een mooi feest maken.' Over de demonstranten zei de burgemeester dat er in Nederland een demonstratie-vrijheid is, dus er zijn nu eenmaal mensen die van een demonstratie houden. Desondanks was op het plein een zekere spanning, want niemand wist precies hoe de demonstranten zich aan de regels zouden houden, vooral toen extra groep mensen het plein betrad om zich bij de al aanwezige demonstranten aan te sluiten. Het publiek vond het erg vervelend dat de demonstranten er stonden en ergerden zich. Gelukkig keken de kinderen alleen maar richting de weg, waar de Sint zou aankomen en hadden het hele gebeuren niet in de gaten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het eerste rondje van Sinterklaas


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sinterklaas met de ontvangstcomité op het podium


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Burgemeester Eenhoorn verwelkomt Sinterklaas in Amstelveen


Toen kwam dan eindelijk onder politiebegeleiding Sinterklaas aan op het Stadsplein, waar hij werd ontvangen door de burgemeesters Bas Eenhoorn en Jara. Ondertussen was het op het plein een drukte van jewelste, het wemelde er van de Zwarte Pieten van allerlei pluimage, die dansten, fietsten, zongen en muziek maakten, het was echt een gezellige drukte. De Zwarte Pieten deelden hun strooigoed uit aan de kinderen en de ouders maakten natuurlijk foto’s en video’s om later thuis het feest opnieuw te beleven en natuurlijk ook voor het familie-logboek.

Sinterklaas liep samen met de beide burgemeesters langs de wachtende kinderen en gaf honderden handjes tot grote vreugde van de kinderen, maar ook van hun ouders. Het is natuurlijk het fysieke bewijs dat hij werkelijk bestaat! Halverwege het plein bereikte het gezelschap het podium en daar stond de Hoofd Piet alweer klaar om hen aan te kondigen. Daar verwelkomde burgemeester Eenhoorn Sinterklaas nogmaals en zei blij te zijn dat de Sint een goede tocht had gehad. Na de gebruikelijke toespraken, ook van Jara, werd op verzoek van deze kinderburgemeester door jong en oud het traditionele kinderliedje 'Zie ginds komt de stoomboot' uit de volle borst gezongen, natuurlijk onder begeleiding van de verschillende Pietenbands.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Kinderburgemeester Jara adviseert het liedje 'Zie ginds komt de stoomboot' samen te zingen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sinterklaas verklaart het feest geopend


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sinterklaas tijdens rondje twee op het plein


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sinterklaas zo dichtbij bekijken en zijn hand schudden is voor veel kinderen een ongelooflijke ervaring


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een jonge Zwarte Piet deelt snoep uit


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het is heel druk voor de Muziekschool, waar clown Hoky Poky gaat optreden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Clown Hoky Poky tijdens zijn optreden


Na een gezellige samenzang mochten de kinderen naar de voorstelling in de Muziekschool, waar de Amstelveense clown Hoky Poky de kinderen vermaakte met zijn korte optredens. De burgemeester ging naar P60 alwaar ook de politieagent Herman Tusveld binnenkwam. Hij kreeg van de burgemeester een grote bos bloemen aangereikt en bedankte hem dat hij 34 jaar lang Sinterklaas voorafging in zijn wagen door Amstelveen en hem zo altijd leidde naar het eindpunt, het Stadsplein. Agent Tusveld zou dit nog wel langer willen doen, maar precies op 10 november 2019 gaat hij met pensioen, terwijl de sint op 11 november dat jaar Amstelveen weer bezoekt. Dit was dus echt de laatste keer dat hij de Sint mocht voorgaan en om eerlijk te zijn, vond hij dat wel erg jammer.Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Politieagent Herman Tusveld met burgemeester Eenhoorn in P60


De Pietenbands kregen in P60 nog een drankje, Sinterklaas ging met de kinderen op de foto in de Schouwburg en daarna ging iedereen zijns weegs. Het was weer een hele gezellige intocht van Sinterklaas in Amstelveen en de redactie van Amstelveenweb.com gaat ervan uit dat dit nationale, traditionele kinderfeest nog lang op een plezierige wijze gevierd kan worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.