Bijgewerkt: 15 augustus 2022

Een boek cadeau tijdens Nederland Leest 2021

Nieuws -> Cultuur

Bron: Bibliotheek Amstelland/Stichting Collectieve Propaganda
29-10-2021

Voor Nederland Leest 2021 wordt in november een unieke uitgave van het geprezen werk De wandelaar van Adriaan van Dis uitgegeven, met een bijzonder nawoord van Margot Dijkgraaf. ‘Eén boek, duizend gesprekken’ is het devies, waarmee Nederland met elkaar in gesprek gaat over dit boek.

Nederland Leest is er voor iedereen, daarom worden er ook een grootletter editie en een editie in makkelijke taal uitgegeven van De Wandelaar. Het geschenk voor Nederland Leest Junior is dit jaar Katvis van Tjibbe Veldkamp. Deelnemende bibliotheken geven in november De wandelaar cadeau aan bezoekers en deelnemende scholen geven Katvis cadeau aan leerlingen.

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Het afgelopen jaar was voor veel mensen een periode waarin het leven zich voornamelijk tussen vier muren afspeelde. Onder andere om te laten zien dat reizen niet altijd fysiek hoeft te gebeuren is het thema van Nederland Leest 2021: Over de grens. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen.De wandelaar. Een Nederlander in Parijs krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. Extra bijzonder aan de speciale Nederland Leest-editie van De wandelaar is het nawoord van schrijver en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf. Tijdens een literaire stadswandeling vertelt zij over de rol van Parijs in het leven en werk van Adriaan van Dis, hoe hij aan De wandelaar werkte en het andere Parijs ontdekte.

Grenzen verleggen met een boek. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen. Met de campagne Nederland Leest wil de bibliotheek haar bezoekers uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan over het cadeauboek en het thema.

Programma Nederland Leest. Tijdens Nederland Leest organiseert de Bibliotheek Amstelland een avond in Uithoorn met schrijver Adriaan van Dis (12 november 2021). In Amstelveen vertelt Marc Roth over hoe politiek en kunst onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn in Noord-Korea (18 november 2021), neemt Marion Bloem je mee in haar persoonlijke verhaal als Indische vrouw (4 november 2021) en kun je je eigen verhaal vertellen in dichtvorm tijdens het Poëziecafé (25 november 2021). Bekijk het programma en reserveer tickets op bibliotheekamstelland.nl/NederlandLeest2021.

Ledenwerfactie. Word je in november of december lid, dan krijg je het boek én betaal je geen inschrijfgeld. Sinds de heropening in mei is het ledenaantal van Bibliotheek Amstelland met ruim 600 gegroeid. De bibliotheek wil met deze actie de stijgende lijn doorzetten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.