Bijgewerkt: 22 mei 2022

Eddy Zoëy met een nieuw beeldende kunstprogramma op TV

Nieuws -> Cultuur

Bron: RTV-NH
13-05-2015

Iedere aflevering bezoekt presentator Eddy Zoëy twee exposities, van verschillende musea, die op de een, of andere manier met elkaar verbonden zijn. Zo laat hij zich in de eerste aflevering in EYE onderdompelen in de intense expositie 'If We Ever Get to Heaven' van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. En laat hij zich verrassen door de conceptuele, meer analytische fotografie van Broomberg & Chanarin in Foam. Beide exposities benaderen hetzelfde thema, de Apartheid. Door de zeer verschillende benadering en disciplines leer je als kijker wat en vooral, hoe kunst kan vertellen.

Eddy Zoëy

Naast televisie-, radiomaker en muzikant is Eddy Zoëy ook een kunstliefhebber! Sterker: hij volgde zelf de opleiding grafische vormgeving op de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen. Kunstmusea hebben het doorgaans moeilijk om hun aanbod op de Nederlandse televisie over het voetlicht te krijgen. De zendtijd die momenteel aan moderne en hedendaagse kunst wordt besteed is gering. Kunst wordt vaak gezien als ‘te ver weg van de actualiteit’, en te ingewikkeld voor een breed publiek en moeilijk (lees kostbaar) om op een aantrekkelijke manier in beeld te brengen.

Tegelijkertijd zien we, dat het goed gaat met de musea in Nederland. Prachtige grote tentoonstellingen zijn te zien in ons land, bezoekersaantallen nemen toe en er is ook vorig jaar weer een record gebroken in het aantal museumkaarten dat is verkocht.

Foto Amstelveen
(Bron RTV-NH - 2015)

Eddy Zoëy, pseudoniem van Frederik (Eddy) Morsink (Almelo, 25 maart 1967), is een televisie- en radiomaker en muzikant. Hij werkte onder andere voor BNN en RTL


De initiatiefnemers van Kunst&Zoëy proberen nu deze twee uitersten met elkaar te combineren in een nieuw televisieprogramma. Om dat op een inhoudelijke en duurzame manier te doen, is er een unieke groep founding partners samengesteld. Naast de omroepen RTV NH en AT5 zijn dat de Museumvereniging en vijf musea*. Zij allen investeren en participeren in het programma waardoor de kwaliteit is gewaarborgd met als doel een grotere en bredere doelgroep voor actuele kunst te bereiken.

Foto Amstelveen
(Bron RTV-NH - 2015)

Eddy Zoëy bezoekt een tentoonstelling


Museumvereniging

De Museumvereniging is er voor het belang van de musea in Nederland. Musea tonen voorwerpen en vertellen verhalen die verbeelding en gesprek oproepen. Zij dienen de maatschappij en werken samen om hun waarde voor de toekomst te bewaren.

Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Foam laat mensen wereldwijd genieten van fotografie, via het museum in Amsterdam, het internationaal verspreide Foam Magazine, de website, en via de inhouse galerie Foam Editions. Door middel van tentoonstellingen, publicaties, publieksevenementen en projecten richt Foam zich op relevante ontwikkelingen binnen de fotografie. Speerpunten zijn het tonen van fotografie in al haar veelzijdigheid, het stimuleren van jong talent en het aangaan van verbindingen. Altijd op het hoogste niveau om de kracht van fotografie te delen met een zo groot mogelijk publiek.

De Appel arts centre

De Appel arts centre is een internationaal georiënteerd instituut voor kunst van nu en vervult een sleutelpositie binnen het kunstenveld in Amsterdam en Nederland.

De Hallen Haarlem

De Hallen Haarlem organiseert tentoonstellingen over actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst naast een jaarlijkse zomertentoonstelling over thema’s uit de geschiedenis van de moderne kunst.

Cobra Museum

Het museum formeert een kernachtige Cobraverzameling, met kunstwerken en documentair materiaal, waarmee diverse presentaties worden gemaakt.

EYE Amsterdam

Het nationale museum voor de film aan het Amsterdamse IJ beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. EYE toont films en organiseert tentoonstellingen op het raakvlak van film en beeldende kunst.

Uitzendingen Kunst&Zoëy

In 12 minuten neemt Eddy Zoëy je mee naar tentoonstellingen en indrukwekkende kunstwerken. De eerste aflevering is op 13 mei 2015. Wekelijks te zien op:

RTVNH

Woensdag 13 mei 18.30 première, herhaling: 22.20, Donderdag 18.15, Vrijdag 14.25, Zaterdag 10.40, Zondag 16.40, Maandag 11.40, Dinsdag 13.30

AT5

Woensdag 13 mei 21.35 première, herhaling: 22.40, Donderdag 9.18, Zondag 19.40Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.