Bijgewerkt: 28 april 2024

EU voorzitter Von der Leyen roept op tot mondiale samenwerking

Nieuws -> EU

Bron: EU Commissie
20-01-2024

Landen en bedrijven moeten nauw samenwerken om de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden – dat was de boodschap van EU Commissievoorzitter Ursula von der Leyen tijdens haar toespraak op het World Economic Forum (WEF) in Davos deze week.

Tijdens de bijeenkomst van dit jaar was het “Global Risks Report” van het WEF een van de belangrijkste discussiepunten. De grootste zorg die in het rapport van dit jaar naar voren werd gebracht, was des- en desinformatie.

Foto Amstelveen
(Foto © EU/Dati Bendo - 2024)


“Deze risico’s zijn ernstig omdat ze ons vermogen beperken om de grote mondiale uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd aan te pakken”, waarschuwde voorzitter von der Leyen in haar toespraak. Van klimaatverandering tot geopolitieke actie en de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) – “Geen van deze uitdagingen respecteert grenzen”, zoals de president opmerkte.

Door het belang van oplossingen voor deze uitdagingen te benadrukken, benadrukte voorzitter Von der Leyen de noodzaak voor bedrijven en overheden om samen te werken. Ze delen immers een gemeenschappelijk belang in het “creëren van welvaart, rijkdom en veiligheid voor mensen, het creëren van een stabiele omgeving om innovatie en investeringen te ontsluiten, en het creëren van gelijke kansen en vrijheid”, onderstreepte de president.

2024 – een cruciaal moment. President Von der Leyen vestigde de aandacht op het kritieke moment waarop de wereld zich momenteel bevindt. In 2024 zal de helft van de wereldbevolking kunnen stemmen bij verkiezingen, waaronder 450 miljoen mensen bij de Europese verkiezingen in juni.

Democratie en vrijheid zijn niet zonder risico's, waarschuwde president Von der Leyen. Oekraïne heeft deze ervaring meegemaakt toen Rusland reageerde op het Oekraïense verlangen naar vrijheid en democratie met zijn brutale agressieoorlog. En Oekraïne vecht niet alleen voor hun vrijheid, hun democratie en hun toekomst, maar ook voor Europa. “De harten van miljoenen Oekraïners waren vervuld van vreugde en hoop toen we de opening van de toetredingsonderhandelingen aankondigden”, herinnerde de president deze week.



Haar toespraak benadrukte hoe nauwe samenwerking tussen de Europese Unie en het bedrijfsleven in de nasleep van de Russische agressie ons in staat stelde de pogingen van Rusland om de energievoorziening te bewapenen en de transitie naar schone energie te versnellen, tegen te gaan. “Dat is de reden waarom de Europese Green Deal niet alleen zo’n sterke nadruk legt op het terugdringen van de uitstoot, maar ook op een sterke, concurrerende Europese aanwezigheid in de nieuwe schone energie-economie”, onderstreepte de president.

In reactie op de belangrijkste zorgen van het Global Risks Report benadrukte de voorzitter ook de inspanningen van de Unie om des- en desinformatie tegen te gaan. De Digital Services Act definieert de verantwoordelijkheden van grote internetplatforms en recruteert hen in de strijd tegen misbruik en misbruik van hun platforms.

Toonaangevend in de wereld op het gebied van kunstmatige intelligentie. De president ging ook dieper in op de uitdagingen en kansen die de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt. Europa bevindt zich in de ideale positie om de leider te worden op het gebied van AI-ontwikkelingen. Met bijna 200.000 software-ingenieurs met expertise op het gebied van AI en grote hoeveelheden gegevens in verschillende talen waarmee AI-modellen kunnen worden getraind, kan de EU innovators van belangrijke hulpmiddelen voorzien.

Tegelijkertijd is het de ambitie van de EU om verantwoord te innoveren. De AI-wet van de EU zal de vangrails zetten voor wat AI wel en niet kan doen. Door gebruik van risicovolle toepassingen, zoals realtime gezichtsherkenning, te reguleren, wordt vertrouwen opgebouwd. In ruil daarvoor krijgen bedrijven de nodige ruimte voor innovatie. Dit is de eerste keer wereldwijd dat er regels voor AI worden vastgelegd. Als zodanig loopt de EU voorop bij de manier waarop met deze nieuwe en revolutionaire technologie moet worden omgegaan.

Het versterken van de bilaterale banden in de wereld. In Davos maakte president Von der Leyen van de gelegenheid gebruik om verschillende wereldleiders te ontmoeten om de partnerschappen van de EU in de wereld te bevorderen. Ze ontmoette de president van de Zwitserse Bondsstaat, Viola Amherd, met wie ze de balans opmaakte van de onderhandelingen tussen de EU en Zwitserland over onze toekomstige betrekkingen. Ze ontmoette ook de president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyy, om de toetreding van Oekraïne te bespreken; en met de president van Israël, Isaac Herzog, besprak ze het conflict in Gaza en de noodzaak om de humanitaire toegang ter plaatse te verbeteren.

President Von der Leyen had onder meer ook een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, om de samenwerking tussen de EU en de VS op het gebied van actuele geopolitieke kwesties, van Oekraïne tot Gaza, te versterken. En ze ontmoette de Chinese premier Li Qiang, de president besprak handel en handelszaken, evenals de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van klimaat en uitwisselingen tussen mensen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.