Bijgewerkt: 26 september 2022

EOD ontmantelt Duitse bom op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Rijksoverheid
29-08-2012

De Explosievenruimers van Defensie zijn vanaf dinsdagochtend 29 augustus 2012 bezig met het onschadelijk maken van een vliegtuigbom op Schiphol. Het gaat om een Duits projectiel uit de Tweede Wereldoorlog van 500 kilo. “We zijn ons bewust van het economisch belang van de luchthaven en willen het explosief daarom zo veilig en snel mogelijk demonteren”, laat EOD-er majoor Henk van der Slik weten.

bomb Amstelveen
(Bron Imperial War Museum - 2012)

Op 10 mei 1940 werd door de Luftwaffe een precisiebombardement uitgevoerd op Schiphol en werden veel hangaars en toestellen vernietigd. De nu gevonden Duitse bom is waarschijnlijk achtergebleven na dit bombardement. Deze foto werd genomen gedurende een aanval van de RAF die later in 1940 plaatsvond.


De locatie van de bom, in het grondwater, maakt het lastig deze te ontmantelen. Inmiddels is bekend dat de bom 2 ontstekers heeft. “De eerste hebben we geïdentificeerd als een condensator weerstand-ontsteker. Deze elektrische ontsteker krijgt spanning vanuit het vliegtuig, welke tot het moment van inslag blijft opgeslagen in de bom”, aldus Van der Slik, commandant van de grondgebonden EOD-compagnie. "De mogelijke restspanning bleek er niet op te zitten en de ontstekers laten het toe de bom naar een veilige plek te transporteren.”

Het projectiel werd vanochtend gevonden tijdens graafwerkzaamheden bij de C-pier. Het publiek daar werd, net als van het panoramaterras en een deel van de D-pier, uit voorzorg weggeleid door de marechaussee. Van der Slik sluit niet uit, dat een groter gebied ontruimd moet worden.

“Als marechaussee wachten we dat af”, vertelt voorlichter kapitein Martijn Peelen. “We staan klaar. Voorlopig is de stemming onder het publiek in elk geval rustig.” Voor het vliegverkeer van en naar de Amsterdamse luchthaven kan de vondst leiden tot annuleringen en vertragingen. De ploeg van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die nu op Schiphol werkt, bestaat uit 3 man en een coördinator.

De luchthaven werd in de Tweede Wereldoorlog meerdere keren gebombardeerd door de geallieerden. De Duitse bezetter gebruikte het als militair vliegveld en wierp er aan het begin van de oorlog zelf ook bommen op. In juni 2008 werd er voor het laatst een bom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen op Schiphol, toen naast de Polderbaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.