Bijgewerkt: 26 mei 2024

EK Softbal 2012 is begonnen in Amstelveen

Nieuws -> Sport

Bron: DVH
26-07-2012

Het weer zal een groot (goed) aandeel hebben gehad in de verrassend grote en goede opkomst van het publiek op de eerste dag van het Europees Kampioenschap op 24 juli 2012. Eigenlijk al van redelijk vroeg in de ochtend was het direct gezellig en druk rond de velden, en vooral de avondwedstrijd van Nederland tegen Tsjechië was heel goed bekeken, met ongeveer 500 toeschouwers.

Softbal Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2012)

Wethouder sport, John Levie verwelkomt de deelnemers van het Europees Kampioenschap Softbal op 24 juli 2012 op het sportveld van DVH


Openingsceremonie

Bij een officieel kampioenschap hoort uiteraard ook een officiële openingsceremonie, die werd opgeluisterd door wethouder (en loco burgemeester) Levie, en onder de aanwezigen onder meer het Sportbedrijf Amstelveen, diversen van de gulle sponsors voor het toernooi en de ambassadeur van Kroatië. De afgevaardigde van het ESF opende officieel het toernooi, en de eerste bal van de wedstrijd Nederland – Tsjechië werd gegooid door Hans Meijer, directeur van de KNBSB.

Softbal Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2012)

De eerste softbalwedstrijd begint direct na de toespraak van de wethouder


Live play by play

Gedurende het hele toernooi, zal er op de website van het ESF voor iedere wedstrijd een live Play by Play worden bijgehouden. De scoorders bij de velden van DVH-Amstelveen leveren online de benodigde gegevens voor het data-programma van de ESF en zorgen, dat alle acties onmiddellijk online worden weergegeven.

Op de website van het EK: www.ekherensoftbal.nl vindt u de link naar de Play by Play onder het menu Wedstrijden. Daar vindt u ook de link naar de statistieken van de spelers en de teams, zoals eveneens bijgehouden door de ESF naar aanleiding van het online scoren. Op de website van het EK, vindt u tevens de snelste wedstrijdverslagen, het bijhouden van de stand van de competitie, en iedere dag foto-rapportages van de wedstrijden en de sfeer bij het toernooi. ‘Huisfotograaf’ Paul Gabel zal iedere dag de mooiste foto’s genomen op en langs de velden publiceren.

Kroatië – Denemarken

In de eerste wedstrijd van het toernooi, speelde Kroatie thuis tegen verdedigend kampioen Denemarken. Kroatië speelde een behoorlijk goede wedstrijd verdedigend, maar stonden van het begin af aan wel onder druk van de sterk slaande Denen, die uiteindelijk 5 runs scoorden. Valdemar Terkelsen leidde de Deense defensie solide en stond de Kroaten slechts 1 punt toe.

Nederland – Israel

Nederland startte flitsend tegen Israel in de 2e wedstrijd van het toernooi. Jeroen Mulder leidde sterk de verdediging en stond slechts 1 hit toe, terwijl hij 8 strike outs gooide. Aanvallend sloeg het Nederlands team er lustig op los, met o.a. home-runs van Den Braven en Statia (inside the park) en 3-honk slagen van Clementina en Javier. Dit leidde naar een 10-0 eindstand in 4 innings.

Tsjechië – België

3.5 Innings lang wist België goed partij te geven tegen de sterke Tsjechen, en hield stand op 2-1. Daarna echter sloeg de sterke Tsjechische aanval onverbiddelijk toe, met back-to-back home-runs van Mertl en Vacha, later ook nog gevolgd door een bal over het hek door Kolkus, resulterend in een 8-1 eindstand.

Denemarken – Groot Brittannië

De eerste verrassing van het toernooi komt aan de hand van de Britten, die Denemarken met 3 - 5 wisten te verslaan. Kim Hansen en Jesper Panduro konden samen het Britse slaggeweld niet volledig beteugelen, vooral niet in de 2e inning toen 2 honkslagen en een 4 wijd werden gevolgd door een 'base clearing' 3-honkslag van Mark Elson, die later ook nog scoorde op een doorgeschoten bal. Dat was voldoende support voor de Britse werper James Darby, die de Deense aanval wist te beperken tot 3 punten.

België – Israel

Israel was vastberaden om niet nogmaals van het veld geveegd te worden en speelde een sterke verdedigende wedstrijd tegen België. De Belgen hadden aanvallend echter wel een groot overwicht met 11 hits tegen 2 hits voor Israel, wat een 6-1 overwinning voor België betekende.

Groot Brittannië – Kroatië

Kroatië trof de tweede zware tegenstander van de dag in de Britten, maar wisten lang in de race te blijven met slechts een 2-0 achterstand na 4 innings. Daarna leek de koek op voor de Kroaten, en de Britten bleven doordrukken en vooral profiteren van kleine foutjes, resulterend in een 7-0 voorsprong waarop de wedstrijd gedaan leek. Op dat moment kreeg Kroatië ineens grip op de werper van Groot Brittannië en scoorden 3 punten, o.a. door een homerun van Dokmanovic. De Britten lieten zich echter niet verder verrassen, en wisten uiteindelijk met 10-3 te winnen.

Nederland – Tsjechië

Nederland kon het in grote getale opgekomen publiek helaas niet op een overwinning trakteren. Wellicht, dat de zenuwen ook wat parten speelden, maar onder druk van wat honkslagen van de Tsjechen en wat veldfouten, kwamen de Tsjechen snel en vaak tot scoren. Nederland probeerde aanvallend een vuist te maken, maar kon toch niet veel uitrichten op het pitchen van Brenik. Dit leverde een eindstand op van 1-8 na 5 innings. Nederland ligt gelukkig nog wel goed in de race om bij de eerste vier te eindigen na de 1e ronde.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.