Bijgewerkt: 29 april 2024

Duurzame energie opwekken langs de rijkswegen in Noord-Holland

Nieuws -> Milieu

Bron: Gemeente Amstelveen/Provincie NH
17-02-2024

Op 8 februari 2024 ondertekenden een aantal gemeenten, waaronder gemeente Amstelveen een samenwerkingsovereenkomst voor de Energieroute Noord-Holland om te komen tot duurzame energie langs de rijkswegen in Noord-Holland. Deze samenwerking levert Amstelveen nieuwe zonnepanelen op langs de rijksweg A9.

Foto Amstelveen
(Bron Ouder-Amstel - 2024)

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid van Amstelveen en wethouder Jacqueline de Maa van de gemeente Ouder-Amstel (rij 2 midden) met de andere ondertekenaars van het OER-Programma (Opwek van Energie op Rijksvastgoed) met het gesigneerde document van de bestuurders van de deelnemende gemeenten. Met dit rijksbrede programma stelt het Rijk haar gronden beschikbaar voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie

Wat betekent dit voor Amstelveen? In 2020 startte een verkenning om langs rijkswegen locaties te onderzoeken voor het opwekken van duurzame energie. De verkenningsfase heeft in Noord-Holland 110 hectare rijksgrond opgeleverd, waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Uit de verkenning is één nieuwe onderzoekslocatie in Amstelveen naar voren gekomen. Het gaat om een locatie bij de afrit van de nieuwe A9 tegenover Krijgsman.

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid: “Langs een snelweg zit van alles dat energie nodig heeft. Een groot deel van het energieverbruik bij de A9 komt door de verlichting in de tunnelbuizen van de overkappingen bij Amstelveen. Dit zonnepark draagt bij aan het energieneutraal maken van de nieuwe snelweg. In de oksels van het knooppunt komen goed ingepast, boven het water en verankerd op de bodem, ongeveer 2,6 hectare zonnepanelen. Dit is te vergelijken met zo’n 4 voetbalvelden.” De beoogde zonneweide in het talud van de A9 bij de bedrijven aan Krijgsman is al opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan dat nodig was voor de aanleg van de A9

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Zonnepanelen langs de rijksweg A9 ter hoogte van Ouder-Amstel

Samenwerkingsovereenkomst. De verkenningsfase is afgerond. De projectpartners starten nu, met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst, formeel de planfase. Die omvat een provinciaal bestemmingsplan en verdiepende onderzoeken, zoals ecologisch-, bodem-, en geluidsonderzoek. Verwacht wordt dat deze fase medio 2025 wordt afgerond.

Partners Energieroute Noord-Holland. Energieroute Noord-Holland is een project van de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amstelveen, Amsterdam, Ouder-Amstel en Diemen, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat (RWS), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en netbeheerder Liander.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.