Bijgewerkt: 15 april 2024

Duits onderzoek naar designerdrugs leidt naar Nederlandse verdachten

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam
14-06-2019

Driebergen, Keulen - Naar aanleiding van een rechtshulpverzoek uit Duitsland zijn vorige week (23-2019) in Nederland en Kroatië vier Nederlanders aangehouden die betrokken zouden zijn bij de grootschalige levering van psychoactieve stoffen, in de volksmond wel designerdrugs genoemd, aan vele afnemers in met name Duitsland. Aan de aanhoudingen ging een onderzoek van 1,5 jaar vooraf in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, en Nederland.In Nederland leidde het Duitse onderzoek en de rechtshulpverzoeken van Duitsland in de richting van in ieder geval vier Nederlanders die met een ingenieus systeem van postlevering, aan duizenden Duitse afnemers de drugs leverden. Dit ging om minimaal 15.000 zendingen. Van deze vier heeft Duitsland de overlevering gevraagd. Dinsdag 5 juni 2019 werden twee van hen, een 65-jarige Amsterdammer en een 66-jarige man uit Huizen aangehouden. Twee Amsterdammers van 26 en 31 werden in Kroatië aangehouden. Drie van hen zitten in detentie, de vierde is door de rechter-commissaris onder voorwaarden, onder andere een meldplicht, op vrije voeten gesteld. Hij blijft verdachte en kan worden overgeleverd aan Duitsland.

Actiedag. Tijdens de actiedag dinsdag 5 juni is door zo’n 125 politiemensen op twaalf plaatsen (Amsterdam, Amstelveen, Almere, Diemen, Badhoevedorp, Utrecht, Apeldoorn, Huizen, Hoofddorp en Steenbergen) gezocht naar onder andere drugs en vermogensbestanddelen. Daarbij werden onder andere in een loods in Almere kilo’s pillen en poeder in beslag genomen. Elders werd een bedrag van 40.000 euro gevonden en in beslag genomen. Designerdrugs zijn populair in het uitgaanscircuit. Psychoactieve stoffen zijn stoffen die vaak niet direct onder de Opiumwet vallen. Lees ook het artikel: Duitsland overspoeld met drugs uit Nederland van T-online.de (in het Duits)

Een designdrug* is een structureel of functioneel analoog van een gereguleerde stof die is ontworpen om de farmacologische effecten van het oorspronkelijke geneesmiddel na te bootsen, terwijl het vermijden van classificatie als illegaal en/of opsporing in standaard drugtests wordt vermeden. Ontwerpdrugs omvatten psychoactieve stoffen die door de Europese Unie zijn aangewezen als nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) evenals analogen van prestatie verhogende drugs, zoals designersteroïden. Sommige daarvan werden oorspronkelijk gesynthetiseerd door academische of industriële onderzoekers in een poging om meer krachtige derivaten met minder bijwerkingen te ontdekken en werden later gecoöpteerd voor recreatief gebruik. Andere designdrugs werden voor het eerst bereid in clandestiene laboratoria. Omdat de werkzaamheid en veiligheid van deze stoffen niet grondig zijn geëvalueerd in dier- en menselijke proeven, kan het gebruik van sommige van deze drugs leiden tot onverwachte bijwerkingen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

30 van de meest prominente designdrugs: Thiopropamine, 2C-B-FLY, Propylphenidate, 2C-B-AN, Methoxphenidine, NSI-189, NM-2AI, Methylenedioxyamphetamine, Mephedrone, Mexedrone, MEAI, 3-FPM, Picamilon, N-Ethylhexedrone, BK-2C-B, 4F-MPH, AL-LAD, Ephenidine, 4-ME-TMP, 4-HO-MET, 5-MEO-DIBF, Diphenidine, 4F-EPH, 4-ACO-DMT, 3-MeO-PCMo, MDAI, PRL-5-83, 1P-ETH-LAD, 2AI, 1P-LSD


Sommige rechtsgebieden kunnen analoge wetten hebben die drugs verbieden die qua chemische structuur die vergelijkbaar zijn met andere verboden drugs, terwijl sommige designer-drugs verboden kunnen zijn, ongeacht de juridische status van structureel vergelijkbare drugs; in beide gevallen kan hun handel op de zwarte markt plaatsvinden. (*bron Wikipedia)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.