Bijgewerkt: 27 mei 2024

Drie wethouders openen nieuw AMVJ Sportcentrum

Nieuws -> Sport

Bron: AMVJ / Amstelveenweb.com
29-01-2008

Maandagavond 28 januari 2008 werd in sportpark 't Loopveld te Amstelveen het spiksplinternieuwe AMVJ Sportcentrum geopend. Drie wethouders Sport, Joss Tabak (Amstelveen) Carolien Gehrels (Amsterdam) en Henk Boes (Stadsdeel Zuider-Amstel) gaven acte de présence  voor de officiële opening van het nieuwe onderkomen van zes van de negen AMVJ-sportverenigingen.

AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Bestuurslid Dirk Landsaat verwelkomt de aanwezigen


AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

René Blankers voorzitter AMVJ BSC aan het woord


De aanwezigheid van alle drie de sportwethouders had zijn redenen, want de AMVJ-accommodatie ligt op een soort "drielandenpunt". Amstelveen is eigenaar van de grond en uit dien hoofde de vergunningverlener voor de bouw. Stadsdeel Zuider-Amstel is de feitelijke huisbaas van het AMVJ sportcomplex en de Centrale Stad heeft middels de l/3de subsidieregeling een belangrijke financiële bijdrage geleverd aan de realisatie van dit omvangrijke project.

Het AMVJ Sportcentrum huisvest AMVJ Tennis, AMVJ Tafeltennis, AMVJ Hockey, AMVJ Honk- en Softbal, AMVJ Voetbal en AMVJ Golf. Met hun ruim 1750 leden maken deze verenigingen deel uit van de AMVJ Sportfederatie, waartoe ook AMVJ Volleybal, AMVJ Basketbal en AMVJ Schaatsen behoren. In totaal beoefenen ongeveer 2500 leden hun favoriete sporten in AMVJ-verband.

AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De drie wethouders krijgen nog de laatste instructies van de voorzitter


AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Carolien Gehrels wethouder met de portefeuille Kunst en Cultuur, Lokale Media, Sport van de Gemeente Amsterdam


AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Joss Tabak, wethouder Sport van de Gemeente Amstelveen


Op de plaats van het karakteristieke maar in de loop der jaren volledig versleten oude clubhuis met de vele puntdakjes is door Probuild B.V. een modern, naar industrieel ontwerp opgetrokken en twee verdiepingen tellend gebouw neergezet. Als het ware gebouwd over de volledig gerenoveerde maar overeind gehouden kleedkamers van de oude huisvesting heen. Veel ramen en een groot terras gunnen de bezoeker een panoramisch uitzicht op de verschillende sportactiviteiten.

Het veelzijdige gebouw beschikt over een voor competitie geschikte tafeltenniszaal en de ruim opgezette AMVJ Sportbrasserie maakt het geheel tot een van activiteiten bruisende pleisterplaats voor sporters en toeschouwers. Een lift biedt gehandicapten gemakkelijke toegang tot de eerste verdieping.

Op de tweede verdieping wacht nog een kleine 200 vierkante meter op definitieve invulling. Er wordt onderzocht of hier een bescheiden centrum voor fitness en fysiotherapie (primair voor onze leden) kan worden gerealiseerd.

Met de opening van dit multifunctionele gebouw op een ook al zeer multifunctioneel sportcomplex gaat de "oude" maar nog springlevende AMVJ Sportfamilie gemeentelijke overheden voor in de beleidsplannen, die zij momenteel voor sportcomplexen aan het ontwikkelen zijn.

AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Henk Boes,wethouder Stadsdeel Zuider-Amstel


AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De aanwezige gasten en leden van AMVJ geven een groot applaus na de toespraken van de drie wethouders


AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De vlaggen van Amsterdam en Amstelveen zijn gehesen


AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het doek valt bijna


AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het logo siert het AMVJ sportcentrum


AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Tijdens de openingsceremonie werd siervuurwerk afgestoken


AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De toeschouwers zijn erg blij met het resultaat


AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het verlichte clubgebouw


Het bestuur van de Stichting AMVJ-Buitensportcentrum (BSC), opdrachtgever, beheerder en exploitant van het nieuwe AMVJ Sportcentrum, wil dan ook samen met de locale beleidsbepalers graag blijven zoeken naar mogelijkheden om recreatie en breedtesport in ons stukje van de mooie polder te bevorderen.

Wat is AMVJ?

Opgericht in 1918 bestaat AMVJ tegenwoordig uit het AMVJ Fonds, dat met subsidies de deelname van Amsterdamse achterstandsjongeren aan sociaal-culturele activiteiten bevordert, en uit AMVJ Sport, een federatief verband van een negental sportclubs. Bij het waarmaken van hun ambities worden het AMVJ Fonds en AMVJ Sport financieel ondersteund door de paraplustichting AMVJ Vermogensbeheer die hiervoor de benodigde middelen vrijmaakt uit rendement op het door haar beheerde vermogen.

Dit eigen kapitaal ontstond vooral door de verkoop, in de jaren zeventig, van het Centraal Gebouw aan het Leidse Bosje in Amsterdam en, recentelijk, van het recreatiepark De Paalberg in Ermelo. Met ongeveer 2500 sporters in AMVJ-verband en tal van maatschappelijke projecten waarin het AMVJ Fonds participeert, heeft AMVJ door de hele roerige twintigste eeuw heen haar doelstelling weten te bewaren. Bij de officiële oprichting van AMVJ, op zaterdagavond 16 november 1918, was die zo verwoord: "De harmonische, dat is de geestelijke, verstandelijke, lichamelijke en maatschappelijke ontwikkeling van jongemannen, om aldus mede te werken aan de culturele ontwikkeling van het Nederlandsche volk."

Roots

Maar de wortels van AMVJ reiken dieper nog, zelfs tot 1851, toen protestantse jongeren de eerste jeugdorganisatie in Nederland oprichtten onder de naam Excelsior. Ruim een halve eeuw later, om precies te zijn in 1909, scheidden kritische Excelsiorleden zich af om naar Amerikaanse voorbeeld van de YMCA de Amsterdamsche Jonge Mannen Vereeniging (AJMV) te stichten.

Het ideaal van deze AJMV was het bouwen van een groot centraal onderkomen in Amsterdam voor tijdelijke en semi-permanente bewoning door jongeren, waar verschillende vormen van educatie, persoonlijke ontwikkeling, ontspanning en sport tegelijkertijd konden worden aangeboden. Toen echter ook het oude Excelsior een zelfde plan ontvouwde, gaven donateurs, financiers en gemeente te kennen dat AJMV en Excelsior dan maar eerst moesten fuseren, wilden zij hun plannen verwezenlijkt zien.

Amsterdamsche Maatschappij Voor Jongemannen

Zo kwam het tot die gedenkwaardige zaterdagavond kort na afloop van de Eerste Wereldoorlog, waarop beide verenigingen gezamenlijk de Amsterdamsche Maatschappij Voor Jongemannen (AMVJ) oprichtten. Ze zou openstaan voor jonge mannen vanaf achttien jaar, van alle gezindten en uit alle lagen van de bevolking. Alleen de leiding diende verklaard (protestant)christelijk te zijn.

Als gevolg van de oprichting van onder meer de Rotterdamsche AMVJ in 1921 en de toelating, in de jaren dertig, van jonge vrouwen (AMVJ Afdeling Meisjes), zou de betekenis van de afkorting AMVJ meteen na de Tweede Wereldoorlog worden gewijzigd in Algemene Maatschappij Voor Jongeren.

AMVJ Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het nieuwe clubgebouw van AMVJ in volle glorie


AMVJ Sport

In 1981 werd AMVJ Sport, federatieve vereniging van AMVJ sportclubs, in het leven geroepen om een organisatorische en waar mogelijk persoonlijke samenhang te bevorderen tussen de sporten en sporters in AMVJ-verband. Van AMVJ Sport maken nog altijd de onderstaande sportclubs deel uit:

AMVJ Basketbal

AMVJ Golf

AMVJ Hockey

AMVJ Honk- en Softbal

AMVJ Schaatsen

AMVJ Tafeltennis

AMVJ Tennis

AMVJ Voetbal

AMVJ VolleybalAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.