Bijgewerkt: 3 juni 2023

Doorgedraaide bewoner aan de Fluweelboomlaan

Nieuws -> Politie

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
26-06-2013

Een ernstig verwarde man die er vorige week dinsdagavond 18 juni 2013 voor zorgde, dat een groot deel van een appartementengebouw aan de Fluweelboomlaan in Amstelveen moest worden ontruimd, bleek tot grote schrik van buurtbewoners afgelopen donderdag alweer huiswaarts gekeerd.

De man zorgde in de bewuste nacht van dinsdag op woensdag voor grote consternatie, nadat hij de gaskraan in zijn woning had opengedraaid en vanuit zijn appartement mensen en auto's bekogelde. Politiemensen moesten de bewuste nacht met getrokken wapens de woning bestormen en een groot deel van het complex ontruimen in verband met explosiegevaar.

Bewoners van de flat, die met kinderen en al ’s nachts met de schrik in hun lijf op straat kwamen te staan, zagen tot hun verbijstering, dat de man die dinsdag nog door een flinke politiemacht moest worden overmeesterd, donderdag alweer zijn woning betrad.


Grotere kaart weergeven De Fluweelboomlaan in Amstelveen

De gemeente werd niet over zijn terugkomst geïnformeerd door de verantwoordelijke (psychiatrische) instanties, tot grote woede van loco-burgemeester Herbert Raat, die direct maatregelen nam en net als dinsdagavond opnieuw ter plekke was om bewoners bij te staan en tekst en uitleg te geven.

De man, van wie de laatste jaren een groot dossier is gevormd in verband met het terroriseren van de buurt, werd donderdagavond opnieuw meegenomen door de politie. 'Hoe ver moet je in Nederland gaan, voordat je iemand zijn huis uit kan zetten,' brieste Raat, die furieus was over de gang van zaken.

'Het is overduidelijk, dat deze mijnheer geestelijke hulp nodig heeft en het is belangrijk, dat hij die krijgt. Ik vind het ongelooflijk, dat de man is heengezonden door de verantwoordelijke instanties. De buurt staat terecht op z’n achterste benen. De angst zit er hier goed in. Gelukkig heeft de politie ook nu adequaat gereageerd en de man weer meegenomen.'

Welke instanties er verantwoordelijk voor zijn, dat de man weer thuis kon komen, kon de gemeente niet met zekerheid zeggen, maar feit is, dat de instanties geen advies hadden gegeven voor een inbewaringstelling (IBS, een gedwongen opname voor psychiatrische patiënten).

Inmiddels is dat wel gebeurd, nadat de man donderdagavond naar een instantie in Haarlemmermeer was overgebracht. Raat, die burgemeester Van Zanen vorige week verving vanwege een werkreis naar Taiwan, zegt er in overleg met woningeigenaar Eigen Haard alles aan te willen doen om de man niet in zijn woning terug te laten keren en een gepaste oplossing te zoeken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.