Bijgewerkt: 28 maart 2024

Door bankhelpdeskfraude zijn duizenden euro's kwijtgeraakt

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
09-11-2020

Den Haag / Delft - De politie waarschuwt voor een vorm van bankhelpdeskfraude in de regio, ook wel spoofing genoemd, waarbij een nepbankmedewerker naar de woning van het slachtoffer gaat. Er zijn inmiddels al een aantal gevallen bekend, waarbij slachtoffers duizenden euro’s zijn kwijtgeraakt.

Een 'medewerker van hun bank' kwam naar het huis van de slachtoffers óf om geld over te maken op een zogenaamde veilige rekening, dit heet een 'kluisrekening', óf om de pinpas van het slachtoffer op te halen. Een 81-jarige en een 86-jarige Delftenaar werden hiervan onder andere het slachtoffer. De politie waarschuwt voor deze vorm van criminaliteit, waar vooral ouderen het slachtoffer worden.

Oplichting 81-jarige. De oplichter belde medio oktober het 81-jarige slachtoffer met een vals telefoonnummer. Door een truc leek het in het scherm van de telefoon alsof de ING bank belde. Vervolgens vertelde de oplichter, de nepbankmedewerker, dat de bankrekening van de 81-jarige gehackt was, omdat er verdachte transacties te zien waren op zijn rekening. De bankmedewerker zei: 'Iemand heeft geprobeerd € 30.000 over te schrijven van uw bankrekening naar Zuid-Afrika.' Dit was niet waar, maar zo probeerde de oplichter het slachtoffer ervan te overtuigen om snel maatregelen te nemen. De oplichter drong er op aan om geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’ en zei: 'Ik stuur wel iemand bij u langs om u te helpen om het geld over te maken naar die veilige rekening.' Zulke rekeningen bestaan niet, want in werkelijkheid is het een rekening van de oplichter zelf.



Een 'bankmedewerker' kwam de woning in en nam direct plaats achter de laptop van het slachtoffer. Het slachtoffer had op dat moment nog zijn handlanger aan de telefoon. Het slachtoffer gaf de oplichter de inloggegevens van ING internetbankieren, zo boekte hij een paar duizend euro van zijn spaar- naar betaalrekening. Tot slot knipte de aanwezige 'bankmedewerker' de pinpas van het slachtoffer door, maar waarschijnlijk op zo’n manier dat de pas nog gewoon gebruikt kon worden. Blijkbaar bleef de magneetstrip in tact. Daarna nam de 'bankmedewerker' de doorgeknipte bankpas en de scanner, om te kunnen internetbankieren, mee en verliet de woning. Diezelfde dag pinde een onbekende in de Phoenixstraat een paar duizend euro met de bankpas van het slachtoffer.

Oplichting 86-jarige. De 86- jarige man werd ook zogenaamd gebeld door een man die zich voordeed als beveiliger van de ING. De 'bankmedewerker' zei tegen hem: 'Er is een bedrag van € 2.200 overgemaakt naar Zuid-Afrika en zal ik uw bankpas voor de veiligheid blokkeren. Daarom heb ik uw pincode nodig.' Er zou snel iemand van de bank langskomen om te helpen. Terwijl het slachtoffer nog met de 'ING-beveiliger' aan de telefoon hing, ging de deurbel en stond een 'bankmedewerker' voor de deur. Het slachtoffer liet hem binnen en gaf de man zijn bankpas. De 'bankmedewerker' knipte de pas voor de ogen van het slachtoffer door. Diezelfde dag pinde onbekenden voor duizenden euro’s met de gestolen bankpas. De politie van Delft onderzoekt de aangiftes en kijkt of er een verband is.


Lees ook: Wachttijd limietverhoging ING verlengd om telefonische oplichting tegen te gaan




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.