Bijgewerkt: 9 oktober 2024

Dit waren nog eens winters!

Nieuws -> Weer

Bron: KNMI
12-01-2014

35 jaar geleden op 14 februari 2009 schreef het KNMI het volgende:

Sneeuwstorm van de eeuw

De winter van 1979 had ook rond de jaarwisseling al gezorgd voor hevige sneeuwval en extreme vorst, maar de sneeuwstorm die rond half februari opstak overtrof alles. Oorzaak was een diepe depressie die in Het Kanaal verscheen en een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië.

Dat leverde grote tegenstellingen op met de kou die vanuit het noorden ons land binnenstroomde. Dat proces begon op 13 februari met langdurig regen en ijzel en een toenemende oostenwind. Takken breken al af onder de ijslast en wind en het noorden heeft al grote verkeersproblemen. De kou wist echter snel terrein te winnen en de neerslag ging in het noorden over in sneeuw.



Op 14 februari 1979 ontwaakt het noorden in een sneeuwstorm die op Spitsbergen niet zou misstaan. Waarnemers spraken over dikke gordijnen van voortjagende sneeuw. Buitenshuis was het in de voortjagende sneeuw bij vijf graden vorst en een ijzig koude wind niet te harden. Bij sommige woningen stoof de sneeuw op tot het dakraam, hoogspanningsdraden sneuvelden en zelfs de snelwegen raakten volledig geblokkeerd. Complete dorpen werden voor meerdere dagen van de buitenwereld afgesneden.

Zoveel sneeuw viel er niet eens en was door de wind ook moeilijk te meter. Probleem was de aanhoudende stormachtige wind met vlagen van 100 km/uur die ongeveer 90 uur achtereen zorgde voor zware driftsneeuw die over grote afstanden werd meegevoerd. De sneeuwduinen die daardoor ontstonden bereikte hoogtes van 3 tot 6 meter . Het KNMI krijgt regelmatig de vraag, of zo’n sneeuwstorm ook in het huidige warme klimaat nog mogelijk is. De vorige eeuw telde zeker 22 sneeuwstormen, deze eeuw nog geen enkele. Toch blijft het mogelijk.

Volgens de klimaatscenario’s worden de winters natter. In de zachtere winters is het aannemelijk, dat de neerslag vaker als regen valt, maar sneeuw blijven we ook houden. Hoe de verhouding regen, of sneeuw precies komt te liggen is moeilijk aan te geven.

Het windklimaat lijkt amper te veranderen, dus zo’n toevalstreffer van sneeuw in combinatie met harde wind, of storm kan zo weer optreden. Het noorden van ons land getroffen werd door een van de zwaarste sneeuwstormen in de geschiedenis. Het openbare leven in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, boven de lijn Harderwijk-Amsterdam, werd volledig lam gelegd en het leger moest eraan te pas komen om de weg vrij te maken. ( Dank voor de tip van oud-Amstelvener Jaap (Jack) DeJong Vancouver, Canada)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.