Bijgewerkt: 15 juli 2024

Digitaal zakendoen: niet meedoen is geen optie

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland
14-12-2009

'

'Niet meedoen is geen optie, maar blijf het vooral collectief doen. En houd als sector zelf de controle in handen, want dat biedt kansen.' Dat was in het kort de boodschap, die spreker Hans van Grieken, vice president Business Innovation bij Capgemini, zijn ruim tweehonderdvijftig toehoorders meegaf. Van Grieken was een van de sprekers tijdens het seminar Digitaal zakendoen via FloraHolland, dat vorige week werd gehouden.

Foto Amstelveen
(Foto FloraHolland - 2009)

Hans van Grieken, vice president Business Innovation bij Capgemini tijdens zijn presentatie


In zijn inleiding nam hij de zaal mee op een boeiende reis door de hedendaagse digitale wereld. Hij maakte de sierteeltsector complimenten voor de manier waarop zij vaak voor loopt, maar had ook een waarschuwing. "Houd rekening met de nieuwe generatie klanten en collega's die opgroeien met hun iPhone en Blackberry. Die verwachten niet anders dan dat je digitaal met ze communiceert. Wil je ze als klant houden dan moet je op hún manier communiceren. Maar kijk ook naar de mensen die niet zo snel meekunnen. Gun ze wat tijd en help ze op weg."

Klok bij de tijd

Dirk Hogervorst, manager FloraHolland Rijnsburg, beantwoordde in zijn presentatie de vraag of onze klok nog bij de tijd is. "Het principe van producten met behulp van een klok verkopen: dat is niet veranderd. Wat wel veranderd is, is de informatie. Er wordt nu veel meer informatie over het product op de klokken vermeld. Niet alleen op de klok maar ook via digitale systemen zoals Kopen Op Afstand (KOA) vindt die informatie zijn weg. Die informatie moet dus absoluut betrouwbaar zijn. Beeldmateriaal komt er bij als extra ondersteuning."

Informatie en vertrouwen

Digitalisering heeft al jaren geleden z'n intrede gedaan in de verkoopsystemen bij de veiling.  Vanaf 1996 worden de producten Gerbera en Anthurium met beeldveilen verhandeld. Kopers in het buitenland kopen al jaren op basis van productfoto's, informatie en vertrouwen in hun leverancier. Mark-Jan Terwindt, concernmanager FloraHolland Connect, liet de zaal zien hoeveel informatie bij Connect al op digitale wijze wordt gedeeld tussen koper, veiling en handel. Ook daar kopen klanten vooral op basis van digitale informatie en vertrouwen.

FloraHolland ziet digitalisering als een van haar speerpunten. De veilingklok is en blijft in de vermarkting van sierteeltproducten een belangrijk verkoopinstrument. Loskoppeling van de commerciële en logistieke processen is nodig om vraag en aanbod maximaal te bundelen en de klok betaalbaar te houden. Beeldveilen wordt na intensief overleg met kwekers en handel stap voor stap op de FloraHolland-marktplaatsen ingevoerd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.